Casa Regală consideră „aproape o blasfemie” petrecerea cu „șpriț și lăutari” organizată în Trenul Regal, de 1 Decembrie. Un deputat PNL îi cere ministrului Transporturilor să oprească „ofensa adusă memoriei acestui simbol național al istoriei”
Trenul Regal va găzdui o petrecere cu „șpriț și lăutari”, de 1 Decembrie, pentru care 80 de persoane au plătit în total 40.000 de euro. Evenimentul a deranjat Casa Regală a României, care a transmis că „istoria României nu poate fi închiriată”, iar petrecerea „este o aproape blasfemie”.
De asemenea, deputatul PNL Alexandru Muraru – care este și consilierul premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism – a transmis printr-un mesaj publicat sâmbătă, pe Facebook, că „petrecerile lăutărești de 1 Decembrie” care vor avea loc în Trenul Regal „sunt intolerabile și trebuie stopate”, cerându-iministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să intervină.
Trenul regal a fost închiriat pentru o petrecere numită „Spriț și lăutari”, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Un bilet a costat 500 de euro și în pachet a intrat o călătorie cu trenul București-Sinaia și retur, o degustare de vinuri, mâncare și muzică lăutărească. Toate cele 80 de bilete pentru acest eveniment au fost deja vândute.
„De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”, se arată pe pagina de promovare a evenimentului, în timp ce pe afiş apar inclusiv Regele Ferdinand şi Regina Maria.
Casa Regală: „Este aproape o blasfemie
Decizia de a face petrecere cu lăutari în Trenul Regal a deranjat Casa Regală a României, care a transmis un comunicat prin intermediul directorului Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă.
„Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948.
Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, a reacționat directorul Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă, citat de Digi 24.
La rândul său, deputatul Alexandru Muraru îi cere lui Sorin Grindeanu ca Trenul Regal să nu fie închiriat pentru o astfel de petrecere.
Muraru a spus că a aflat „cu multă îngrijorare” informația potrivit căreia trenul regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societății Feroviare de Turism S.A., o petrecere cu „muzică lăutărească și brânzeturi fine”, pentru un eveniment privat.
În acest context, el îi cere public ministrului Transporturilor să oprească „ofensa adusă memoriei acestui simbol național al istoriei”.
„Atingerea adusă valorilor istorice prin închirierea Trenului Regal de către o companie care intenționează să organizeze în vagoanele regale petreceri lăutărești pentru 1 Decembrie este intolerabilă și trebuie stopată imediat. Am primit cu multă îngrijorare informația potrivit căreia trenul regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societății Feroviare de Turism S.A., o petrecere cu «muzică lăutărească și brânzeturi fine», pentru un eveniment privat.
Casa Regală și opinia publică dezaprobă vehement acest tip de manifestare în trenul în care patru generații ale Familiei Regale au trăit momente istorice.
Din acest motiv, îi solicit public ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să intervină urgent și să oprească iminenta ofensă adusă memoriei acestui simbol național al istoriei noastre. Organizarea de petreceri cu taraf și muzică lăutărească în Trenul Regal este inacceptabilă într-o societate românească care manifestă un deosebit respect pentru valorile promovate de Familia Regală.
Garanțiile date de către organizatorii petrecerii lăutărești, tocmai în anul centenarului încoronării a celui care a comandat trenul, Rege Ferdinand I, nu au nicio valoare, având obligația morală să renunțe la acest demers și apoi să ceară scuze publice pentru tentativa de închiriere a istoriei pentru petreceri lăutărești.
Ministrul Transporurilor trebuie să înțeleagă faptul că lipsa de reacție într-o asemenea situație înseamnă lipsa de respect pentru Casa Regală și opinia publică generală, lăsând să genereze un precedent periculos pentru simbolistica istorică și identitatea regală”, a scris Alexandru Muraru, sâmbătă, pe Facebook.