Casa Verde, concurs de tastat-viteză. Ministrul Mediului: „Programul se transformă într-un concurs de genul cine e mai iute la tastatură”

Publicat: 07 10. 2024, 20:08

This browser does not support the video element.

Continuă cursa în programul Casa Verde. Fondurile pentru regiunea sud-vest s-au epuizat după doar 80 de secunde. În vreme ce bugetul a fost aproape dublu, față de cel pus la dispoziție acum 2-3 zile pentru bucureșteni, diferența de timp rămâne insesizabilă. Pentru că sesiunea a durat cu doar 15 secunde în plus.

Totuși, ministrul Mediului, Mircea Fechet, recunoaște că înscrierile s-au transformat într-un concurs de tastat-viteză, dar nu ar fi neapărat un lucru greșit.

De la 10:00 fix la 10:00, un minut și 20 de secunde, atât au durat înscrierile în programul Casa Verde, pentru regiunea Sud-Vest.

„În fiecare an, au existat astfel de discuții. E adevărat că anul acesta pare că programul Casa Verde – panouri fotovoltaice se transformă mai curând într-un concurs de genul cine e mai iute la tastatură, lucru pe care nu neapărat îl consider greșit, pentru că trebuie să avem un instrument de diferențiere.

Capitala și județul Ilfov au avut cel mai mic buget

Aplicanții din București și Ilfov au avut anul acesta cel mai puțin timp la dispoziție pentru a-și depune dosarul, și anume, doar 65 de secunde.

Cea mai lungă sesiune de înscriere a fost cea pentru regiunea Nord-Est, 2 minute și 8 secunde. Capitala și județul Ilfov au avut și cel mai mic buget comparativ cu restul regiunilor. 114 milioane de lei au pus la bătaie cei de la Administrația Fondului pentru Mediu, asta în vreme ce pentru Nord-Est, bugetul a fost de aproape 320 de milioane de lei. Tot acolo au fost depuse și cele mai multe dosare, respectiv 10646. Prin comparație, pentru București și Ilfov au fost acceptate doar 3804 dosare.

„Eu cred că în viitor suntem obligați să încercăm și alte metode de a distribui aceste fonduri. Fie un program în care finanțarea să se facă în baza unui punctaj, care poate să țină cont de foarte mulți factori, de foarte multe criterii de departajare legate, spre exemplu, de numărul prosumatorilor conectați la un punct de transformare. O altă metodă este inclusiv legată de o distribuție aleatorie a beneficiarilor acestor programe”, a declarat Mircea Fechet.

Șeful AFM a declarat că exclude varianta ca programul să se transforme într-o loterie. După sesiunea-București Ilfov, asociațiile de profil au acuzat că utilizarea inteligenței artificiale a fost folosită pentru fraudarea procedurii de înscriere. Oficialii AFM au transmis că nu au depistat până acum nicio tentativă de fraudă.