Căsătorie de conveniență între Putin și Kim Jong-Un sau PERICOLUL unei „prietenii absolute”? Necunoscutele ecuației „Rusia – Coreea de Nord”

Publicat: 18/06/2024, 10:45
Actualizat: 18/06/2024, 11:56

Vizita președintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord, după 24 de ani, semnifică, în principal, întărirea continuă a legăturilor dintre cele două țări, dar rămâne de văzut dacă aceasta este o oportunitate pe termen scurt sau începutul unei adevărate alianțe de securitate între Moscova și Phenian.

În timp ce Vladimir Putin vizitează, începând de marți – 18 iunie 2024 – Phenianul, pentru o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, perspectivele unei relații militare între Coreea de Nord și Rusia sunt din ce în ce mai îngrijorătoare,

Vizita lui Putin ar putea duce, de asemenea, la un comerț mai profund, reciproc avantajos, cu arme și tehnologie. Putin și se întâlnesc, pentru a doua oară, în mai puțin de un an – cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată în septembrie 2023, în Orientul Îndepărtat al Rusiei -, iar întâlnirea marchează prima vizită a lui Putin la Phenian din 2000, atunci când s-a întâlnit tatăl și predecesorul lui Jong Un, Kim Jong Il.

Întrebarea cheie este dacă Rusia va da acces Coreei de Nord la tehnologia sa militară sensibilă, în schimbul obuzelor și muniției oferite de Phenian pentru a ajuta eforturile de război ale Rusiei în Ucraina?

În ultimă instanță, analiștii politici și militari se întreabă dacă relația dintre Rusia și Coreea de Nord este doar o căsătorie temporară, de conveniență, sau indică o alianță mai profundă și pe termen lung, asemănătoare relației dintre cele două țări în timpul Războiului Rece.

Cum încearcă Putin să-și asigure invulnerabilitatea printr-o mutare controversată

Opiniile sunt împărțite cu privire la această întrebare crucială, notează Sue Mi Terry pentru Council on Foreign Relations, iar summitul de marți ar putea ajuta la descoperirea unor răspunsuri.

Dacă relația Rusia-Coreea de Nord este doar o măsură temporară, luată în timp de război, atunci Putin s-ar putea gândi de două ori înainte de a oferi Coreei de Nord mijloacele de a-și construi în mod substanțial programul de arme de distrugere în masă (ADM), deja formidabil, prin transferul unora dintre cele mai secrete tehnologii ale Rusiei.

Dacă este o alianță mai durabilă, totuși, Putin poate fi mai deschis cu tehnologia militară rusă, indiferent de câte rezoluții ONU ar încălca cu astfel de transferuri.

Și, dacă acesta este „punctul fierbinte pe ordinea de zi”, Rusia și-ar asigura o invulnerabilitate crescândă, în condițiile în care Coreea de Nord nu este amenințare doar pentru Coreea de Sud, ci și pentru SUA sau Japonia, spre exemplu”, anticipează Sue Mi Terry  în analiza sa.

Rusia ar putea ajuta Coreea de Nord cu programele sale de rachete balistice lansate de submarine

Într-adevăr, mai notează Sue Mi Terry – cercetător principal pentru studiile coreene la Consiliul pentru Relații Externe -, este posibil ca Rusia să fi oferit deja o previzualizare a ceea ce ar putea face, din punct de vedere al asistenței militare pentru Coreea de Nord.

Phenianul a avut probleme cu lansările de rachete, din cauza lipsei de tehnologii avansate, dar după două încercări eșuate de a lansa un satelit militar pe orbită în mai și august 2023, a reușit asta la sfârșitul în noiembrie, la doar două luni după ultimul summit Kim- Putin.

Încă nu se știe dacă Rusia a furnizat tehnologie care a permis lansarea nord-coreeană – poate că nu a fost suficient timp pentru asta –, dar cel puțin este probabil ca să furnizeze o analiză asupra eșecurilor anterioare și să sugereze sprijinul Rusiei prin care Coreea de Nord ar putea rezolva problemele la următoarea lansare.

  • Asistența rusă la capitolul vehicule de lansare spațială ar ajuta programul de rachete balistice intercontinentale al Coreei de Nord. Tehnologiile de ridicare a sateliților și a rachetelor sunt similare.
  • Rusia ar putea ajuta, de asemenea, Nordul cu programele sale de rachete balistice lansate de submarine, domenii în care Rusia are experiență și expertiză semnificative.

Depinde mult de ce se întâmplă în Ucraina. Dacă războiul va continua în anii următori, asta va crește dependența Rusiei de Coreea de Nord pentru producția de muniție și va face ca Putin să fie mai dispus să împărtășească tehnologiile sensibile.

Dar dacă războiul din Ucraina se încheie, Rusia ar putea avea mai puțină nevoie de Coreea de Nord. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Rusia – fie că este condusă de Putin sau de un succesor – ar putea căuta să repare relațiile cu Occidentul. ar găsi relațiile cu partenerii economici occidentali mult mai profitabile decât cele cu un stat paria sărac precum Coreea de Nord”, consideră Sue Mi Terry.

„Amenințările duble din partea Rusiei și Coreei de Nord vor continua să crească”

Din păcate, SUA au o pârghie extrem de limitată pentru a afecta procesul de luare a deciziilor în ecuația Kim-Putin, consideră Sue Mi Terry.

Statele Unite și aliații lor ar putea și ar trebui să intensifice sancțiunile împotriva celor două țări, care se confruntă deja cu sancțiuni substanțiale occidentale, numai că asta nu le-a descurajat să continue conflictul din Ucraina – în cazul Rusiei – și un program ilegal de producere a armelor de distrugere în masă, încazul Coreei de Nord.

Într-adevăr, are sens ca aceste două state necinstite – care sunt atât de izolate la nivel internațional – să lucreze împreună, în special pentru că ambele au relații strânse cu China.

China, totuși, s-ar putea să nu fie fericită să vadă că statul său client, Coreea de Nord, se apropie atât de aproape de Moscova, reducând astfel influența Beijingului asupra lui Kim. Acest lucru ar putea oferi Beijingului și Washingtonului niște interese suprapuse în limitarea relației Rusia-Coreea de Nord.

Cel mai bun răspuns pe care Statele Unite îl pot da este să consolideze relația în curs de dezvoltare dintre SUA, Japonia și Coreea de Sud, ca o contrapondere și un factor de descurajare a axei în creștere China-Rusia-Coreea de Nord.

Încă se mai pot face mai multe pentru a consolida multe alianța trilaterală, inclusiv cooperarea sporită în ceea ce privește comunicarea, transferul de date, schimbul de informații, apărare antirachetă și exerciții militare mai robuste.

Din păcate, toate indiciile duc către concluzia îngrijorătoare că amenințările duble din partea Rusiei și Coreei de Nord – acum din ce în ce mai apropiate – vor continua să crească”, încheie Sue Mi Terry.

Foto – Profimedia Images

Video – Digi 24


Citește și:

Când începe procesul lui Evan Gershkovich | Jurnalistul Wall Street Journal, acuzat de Rusia că lucrează pentru CIA și a „colectat informații secrete”

Război și pace. Alegerile imposibile ale Ucrainei, „săgețile” lui Putin și PERICOLUL politic care îl pândește pe Zelenski

Regimul Putin și cercul vicios al istoriei Rusiei. „MESIANISMUL IDEOLOGIC a devenit un regim politic semi-totalitar, cu ambiții expansioniste”

Ce mai scoate Putin din joben pentru a-și finanța RĂZBOIUL cu Ucraina: „Atârnă morcovii la vedere, încă nu le arată rușilor bățul”

FSB, marele câștigător al RĂZBOIULUI pentru putere din Rusia lui Putin: „Noua «nobilime» a Țarului, dictatura serviciilor de securitate”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×