Prima pagină » Actualitate » Casele de schimb au rămas fără valută, după ce românii și refugiații din Ucraina le-au luat cu asalt pentru a cumpăra euro și dolari americani

Casele de schimb au rămas fără valută, după ce românii și refugiații din Ucraina le-au luat cu asalt pentru a cumpăra euro și dolari americani

Casele de schimb au rămas fără valută, după ce românii și refugiații din Ucraina le-au luat cu asalt pentru a cumpăra euro și dolari americani

Pe fondul crizei din Ucraina, românii au luat cu asalt casele de schimb valutar pentru a cumpăra euro și dolari americani. De asemenea, refugiații care vin din Ucraina în țara noastră vor să schimbe bani, înainte de a pleca mai departe în țările din vest.

În acest context, casele de schimb au urcat prețul la care vând moneda europeană sau pe cea americană, deși Banca Națională a României (BNR) a ținut cursul stabil în această perioadă, dar chiar și așa tot au rămas fără valută.

Unora chiar li se spune că trebuie făcută comandă, pentru sume mai mari de bani care urmează să fie schimbate.

Mai mult, un bărbat care a primit o sumă de bani în euro de la fiul său, aflat în străinătate, a primit echivalentul în lei.

Analiștii economici le recomandă oamenilor să nu ia decizii emoționale, atunci când vine vorba despre bani, chiar dacă teama lor este de înțeles. Specialiștii mai spun că această situație este temporară și o pun pe seama conflictului din Ucraina.

„Valuta este scumpă pentru că este foarte căutată. O caută și refugiații ucraineni, dar au început să o caute consistent și românii, care spun dacă cumva vom fi nevoiți să luăm calea pribegiei trebuie să avem la noi moneda prin intermediul căreia ne vom putea descurca pe tărâm european, cel puțin”, a explicat la Digi 24 Dacian Palladi, consultant în afaceri.

Așadar, specialiştii îndeamnă la calm şi cumpătare, pentru că necesarul de valută fizică, de euro, poate fi asigurat cu ușurință și, astfel, nu există motive de panică.

În România, sistemele de plăți funcționează bine, cursul este stabil, iar BNR are o rezervă confortabilă de valută, de peste 41 de miliarde de euro.

În plus, spun analiștii, casele de schimb speculează spaima românilor și goana după valută și cresc cotațiile. Atât euro, cât și dolarul au cotații în creștere în ultima săptămână. La casele de schimb valutar din Arad, de exemplu, un euro se vindea luni cu 5,19 lei, iar un dolar cu 4,6 lei.

Vă recomandăm și:

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și