Rezultatul mega-licitația pentru realizarea proiectului „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”, organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în valoare de peste 576 de milioane de lei, a fost contestat de ocupantul locului secund, arată contestația depusă de avocații acestuia, publicată pe SEAP.
Asocierea forată de Metaminds (Lider) și Trencadis Corp SRL, a cărei ofertă a fost plasată pe locul doi, a contestat rezultatele procedurii inițiate de STS.
Este vorba de contractul privind „Soluții și produse TIC Cloud intern (echipamente de procesare, stocare, backup, rețea și conectică, soluție Cloud IaaS, soluție Cloud PaaS), inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcţiune, operaționalizare, integrare la nivel de servicii și instruire” pentru realizarea proiectului „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”.
Potrivit datelor oficiale, cloud-ul guvernamental, cel mai amplu și complex proiect privind digitalizarea din România, va fi implementat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Acesta va fi un instrument pentru digitalizarea serviciilor publice furnizate către cetățeni și companii, precum și pentru digitalizarea fluxurilor și proceselor interne ale instituțiilor publice din România.
Procedura a fost inițiată pe 18 noiembrie anul trecut de STS, cu o valoare estimată la 576.286.068,12 de lei, fără TVA, pe baza criteriului cel mai bun raport calitate, și a primit oferte din partea a șapte participanți, nume grele pe piață, atât individual, cât și asocieri.
Potrivit informațiilor incluse în contestația publicată pe SEAP, în urma evaluării ofertelor, STS a stabilit, pe 24 iulie, ordinea punctajelor obținute de participanți:
Kontron Services România, parte a grupului austriac cu acelaşi nume, este compania care a formulat contestaţia, asistată de societatea de avocatură Popovici Niţu Stoica &Asociaţii.
În documentul depus pe 6 august la adresa Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, entitatea de pe locul doi reclamă încălcarea de către autoritatea contractantă a obligației de asigura acces neîngrădit la dosarul achiziției și restricționarea accesului său la informații care nu sunt protejate de lege și care sunt esențiale pentru exercitarea dreptului său legitim de apărare și solicită anularea comunicării privind rezultatului procedurii.
Sursa foto: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Citiți și:
Precizările STS după atacul cibernetic care a vizat sistemul informatic al Camerei Deputaţilor