Școlile din sistemul privat caută să ocupe aproximativ 600 de posturi libere. Salariile peste medie îi atrag astfel pe tot mai mulți profesori în acest sector.
„Sistemul privat de educaţie a prins avânt în ultimii ani în România, în contextul în care cererea pentru condiţii mai bune a crescut, atât din partea părinţilor, cât şi a personalului didactic. În mediul privat, salariile sunt dictate de cerere şi ofertă, iar instituţiile private de învăţământ, care caută să ocupe aproximativ 600 de posturi libere, pot oferi salarii care ajung şi la 1.400 de euro net. Tot mai mulţi profesori se orientează spre acest sector”, potrivit datelor centralizate de Bestjobs, citate de Agerpres.
Pentru un profesor sau o învățătoare de limba germană, în Capitală, există o ofertă salarială cuprinsă între 1.000 și 1.400 de euro net lunar.
În plus, un profesor de limba engleză, cu o experiență de predare 1-3 ani, tot în București, poate câltiga și 1.300 euro net.
În Corbeanca, aflată la circa 15 km de București, un învățător din ciclul primar și preșcolar, la o școală acreditată și având clase de maximum 12 elevi, poate accesa o ofertă salarială de 800 – 1.300 euro net/lună.
Cele mai multe anunțuri vizează orașele mari ale țării, unde există o cerere crescută pentru școli și grădinițe private.
București și Ilfov domină categoric clasamentul pe orașe, urmat de Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara și Iași, relevă un comunicat de pe platforma de recrutare.
„Educaţia reprezintă unul dintre domeniile cheie ale oricărei ţări, cu rol decisiv în formarea societăţii viitorului. Mediul privat a intuit foarte bine dorinţa românilor de a avea acces la o educaţie de calitate, iar acest sector s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Nu de puţine ori, profesorii şi educatorii din sistemul public aleg să lucreze în mediul privat, atraşi de salarii mai mari şi condiţii de lucru asemănătoare cu cele din Occident”, a declarat Ana Vişian, marketing manager Bestjobs, potrivit observatornews.ro.
Situația din școli se complică pe zi ce trece, iar pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, îngrijorările cu privire la amânarea sau prelungirea anului școlar sunt tot mai mari.
Profesorii intră în cea de-a șaptea zi de grevă, după o nouă rundă de negocieri fără succes, cu ministrul Muncii și cu cel al Educație și un apel la președintele Klaus Iohannis să intervină într-un moment critic pentru învățământ.
Marți 30 mai este ziua în care dascălii ies în stradă să își strige cererile. Peste 20.000 de angajați din educație sunt așteptați la mitingul din fața Palatului Victoriei, care va fi urmat de un marș spre Palatul Cotroceni.