Hamsia prăjită cu usturoi și mămăligă este mâncarea românului pe litoralul autohton, gustoasă, slabă în grăsimi și accesibilă la buzunar. În spatele prețului mic se pot ascunde, însă, alte capcane.
La un restaurant, porția de hamsie cu mămăligă și usturoi costă circa 30 de lei, în timp ce la dughene ea poate fi „savurată” cu 10 lei / 100 grame.
Aici este inclus și usturoiul din dotare. În pescăriile din Constanța, hamsia proaspăt prinsă costă circa 12 lei/ kilogramul.
Turiștii preferă hamsia pentru că este un pește de mare slab în grăsimi și extrem de gustos.
Înainte de a prepara peștele este important să ne asigurăm că este proaspăt, avertizează pescarii, hamsia fiind o specie extrem de perisabilă.
Ochii peștelui trebuie să fie clari și limpezi, nu tulburi și înfundați în orbite.
Totodată, branhiile trebuie să aibă culoare roșie, să nu prezinte gelatină pe ele sau să fie compacte.
O altă metodă de a testa peștele proaspăt este să-l apăsați cu degetul. Carnea nu trebuie să fie uscată, iar când apăsați cu degetul pe ea trebuie să revină rapid la forma inițială.
În fiecare vară, Protecția Consumatorilor atrag atenția că mulți comercianți își păcălesc clienții și vând șprot, un pește asemănător, dar mai ieftin, în loc de hamsie.
Pe lângă faptul că este mai ieftin, cu câțiva lei/kg, șprotul se poate prăji cu totul, nefiind necesară curățarea lui, deci muncă și bani mai puțini, profit mai generos.
OPC descrie și modalitatea prin care turiștii sunt păcăliți: marfa vine de la furnizor cu factură, iar pe factură scrie „șprot/hamsie”, deși pe produs scrie clar dacă este una sau alta.
Cei care vând șprot în loc de hamsie nu au nicio scuză, avertizează OPC, și vor fi amendați dur!
„Lumea confundă peştii mici între ei. Şprotul este mai lat, poţi să nu-l cureţi şi să-l prăjeşti, dar hamsia trebuie neapărat curăţată. De aceea, pe la friteuze o să se regăsească mai mult şprot”, precizează pescarul Matei Datcu pentru adevărul.ro.
Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un peşte care poate ajunge la 15-20 de centimetri la maturitate, iar şprotul (Sprattus sprattus) este mai mic, între 8 şi 15 centimetri, la maturitate.
Biologul Adrian Bîlbă explică faptul că „hamsia este un pește mult mai cilindric”.
Cel mai răspândit mod de preparare a hamsiei este cel prin care peștele curățat se dă prin făină și sare și apoi se prăjește în ulei încins.
Împreună cu usturoi și mămăligă alcătuiesc meniul delicios al verii pe litoral.