Cât a ajuns să coste o vacanță în CROAȚIA, în 2023. Nu mai e o destinație low-cost
Croația este una dintre cele mai apreciate destinații pentru românii care preferă să meargă în concediu în străinătate.
Cu peisajele superbe și infrastructura turistică bine pusă la punct, țara reușește să atragă un număr impresionant de turiști în fiecare an.
Până recent, Croația era cunoscută și pentru tarifele accesibile pentru turiști, dar, de la intrarea țării în Schengen și, mai ales în Zona Euro, costurile au înregistrat o creștere, astfel că bugetul necesar pentru o vacanță acolo a crescut, notează EVZ.
Odată cu trecerea la euro, comercianții nu au respectat cursul de schimb, motiv pentru care prețurile aproape s-au dublat în ultima vreme pentru anumite produse și servicii, notează sursa citată.
Potrivit site-urilor de rezervări precum Booking.com, pentru perioada sfârșitului lunii iulie și începutul lunii august, puteți găsi apartamente cu prețuri cuprinse între 650 și 750 euro, fiind cele mai accesibile opțiuni disponibile și cele mai puține.
În ceea ce privește un zbor dus-întors București-Croația, prețurile variază între 1.000 și 1.200 de lei de persoană.
Oficialii constată o tendință în creștere a numărului de turiști de weekend din țările vecine, ca rezultat direct al aderării Croației la spațiul Schengen. Această nouă dezvoltare permite turiștilor să călătorească mai ușor și mai liber în Croația, atrăgând un flux crescut de vizitatori din țările din apropiere.
Cu toate acestea, în pitorescul oraș istoric Zadar, amplasat într-un cadru încântător de parcuri naționale și cu vestigii ale vechiului oraș ce fac parte din patrimoniul UNESCO, localnicii care închiriază proprietăți turiștilor exprimă nemulțumiri în ceea ce privește calitatea scăzută a strategiei de investiții guvernamentale. Ei evidențiază lipsa hotelurilor și necesitatea unui aeroport mai mare ca aspecte problematice ce afectează dezvoltarea turismului în regiune,
Croația întâmpină probleme după aderarea la zona Euro
Deși Croația a intrat în zona euro, asta nu înseamnă că salariul său mediu va ajunge automat din urmă media zonei. Ar fi ideal, pentru că, în prezent, salariul mediu net al Croației pentru o persoană singură este de 866 de euro, aferent anului 2021, conform ultimelor date disponibile Eurostat.
Potrivit Slobodna Dalmacija, această valoare reprezintă doar 37% din media zonei euro, acolo unde salariul mediu net este de 2.333 de euro.
Croația stă oarecum mai bine în comparație cu salariul mediu al întregii Uniuni Europene, unde ajunge până la 42% din salariul mediu net pentru o singură persoană din Uniune (2.080 de euro). Salariul mediu al unui italian, de 1918 euro, este egal cu două salarii medii croate, iar un salariu mediu austriac poate reprezenta până la trei salarii medii croate.