Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc în România. Este cea mai scumpă din UE
Prețul cărnii de porc a fost ridicat în ultimele luni, mai ales că românii au cumpărat în exces datorită sărbătorilor de iarnă.
”Începând de anul trecut, toate costurile au crescut și noi am resimțit acest lucru, cât și la materia primă. În apropierea Crăciunului este normal să se scumpească carnea de porc. Şi atunci preţurile au suferit o ușoară diferența față de anul trecut, dar încercăm să menținem niște prețuri accesibile pentru clienți”, spunea Cristina Smandu, producător, înainte de sărbători.
La finele anului trecut, pulpa de porc se vindea cu 28 de lei kilogramul, iar ceafă de porc avea prețuri care începeau de 43 de lei, ajungâng chiar și la 55 de lei.
Însă, în primele zile din anul 2024, chiar dacă sărbătorile au trecut, prețurile au rămas la fel de mari. Cel puțin în România.
De exemplu, o caracasă de porc s-a vândut în fermele statelor europene cu 210,3 euro/100 de kilograme, prețul fiind cu 0,9% sub media din ultima lună în statele din blocul comunitar și cu 0,5% mai iefitină comparativ cu prețurile din ultima săptămână din 2023, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.
În România, însă, prețul mediu la poarta fermei, în prima săptămână a anului, era de 260,9 euro carcasa tip S de 100 de kilograme, cu 14,8% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut, cu 4,3% peste prețul lunii anterioare și cu 2,5% mai ieftină decât cu o săptămână în urmă.
Este cea mai semnificativă scumpire raportată de un stat membru în perioada analizată, România fiind urmată de Lituania (plus 12,7%), și Letonia (7,1%).