Nu puțini sunt bucureștenii care trec în aceste zile prin piețe și se uită cu jind la roșiile românești. Prețurile acestor legume, atât de apreciate de către români, rămân în continuare extrem de mari.
Un kilogram de roșii românești, nu foarte mari, costă „o avere” în Piața Veteranilor din Cartierul Militari.
Chiar la intrarea în piață, la prima tarabă, un negustor vinde roșiile cu 25 de lei kilogramul.
Are însă și prețuri mai mici, dacă se poate spune astfel, de 18 lei, dar pentru roșii micuțe.
În ceea ce privește roșiile de 25 de lei kilogramul, negustorul spune că au fost și mai scumpe.
„Le-am avut și la 45 de lei, stați liniștit, acum au preț bun”, spune vânzătorul.
De asemenea, un kilogram de vinete, la aceeași tarabă, se vinde cu 10 lei.
Morcovii se vând cu 6 lei, iar castraveții românești se vând cu 10 lei kilogramul.
În urmă cu mai puțin de o lună, într-o piață din București se vindeau roșii cu…65 de lei kilogramul.
Ce explicații a oferit atunci ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„În fiecare zi ştiu de unde au plecat tomatele în România şi de la cine, ştiu că acele roșii au fost verificate de Autoritatea Fitosanitară, pentru că este obligatoriu (…) sunt la ora actuală 20 de lei la fermier, 35 de lei şi 45 de lei. Sunt vârfurile de producţie”, declara Petre Daea în urmă cu o lună.
Ministrul mai spunea atunci că unii români cumpără la astfel de prețuri.
„Unii îşi iau pentru că sunt trufandale, nu va fi preţul acesta când va începe producţia. 65 de lei kilogramul este nu exagerat, extrem de exagerat şi de nepermis în ţară”, a mai declarat Petre Daea.