Meseria de coșar, una despre care mulți ar spune că este aproape dispărută, a revenit în căutările românilor.
Pentru că prețurile la gaze și energie electrică au crescut foarte mult în ultima perioadă, tot mai mulți români revin la încălzirea pe lemne, iar din acest motiv, coșarii sunt tot mai căutați și fac cu greu față cererii, mai ales că puțini sunt cei care mai știu să practice în mod profesionist această meserie.
În uele localități sunt deja liste de așteptare, iar în unele sate, spre exemplu, oamenii trebuie să aștepte chiar și câteva săptămâni pentru ca singurul coșar din comună să ajungă la ei.
Prețurile sunt și ele pe măsura cererii. Pentru curățarea unui singur coș, oamenii trebuie să scoată din buzunar între 100 și 500 de lei, potrivit stirileprotv.ro.
Curățarea unui coș de fum, prețul primei verificări, al unei inspecții periodice sau ocazionale sunt diferite, iar prețul obișnuit pe oră pentru un coșar este de 100- 150 lei.
„O verificare simplă începe de la 100, 150 de lei, depinde de distanța parcursă, de ce găsim acolo, de tipul de coș, de lungime”, spune Daniel Drăghici, coșar profesionist.
Din nefericire, însă, avem tot mai puțini oameni care să practice această meserie, iar tinerii nu sunt deloc atrași să învețe să curețe hornuri.
„Dacă ar fi să pun un anunț că am nevoie de coșar? Nu, fără șanse, este foarte greu… Eu lucrez cu oameni de mulți ani. Sunt autorizați au făcut cursuri, dar este foarte greu și nu cred că ar mai fi cineva pe care l-ar tenta să înceapă meseria de coșar”, spune antreprenorul Felicia Pop.
Pentru că în ultimii ani tendința românilor a fost să renunțe la sobe și să treacă pe alte tipuri de încălzire, și numărul firmelor specializate în curățarea coșurilor de fum a scăzut simțitor.
Cu toate acestea, cei care lucrează în domeniu speră că românii vor înțelege avantajele încălzirii pe lemne.
„A început lumea să conștientizeze că o sursă foarte bună ce încălzire în casă este cea pe lemne, sunt cereri, nu prea facem față”, spune coșarul Nicu Purușniuc.