Prima pagină » Actualitate » Cât câștigă un spălător de VASE pe litoralul din Bulgaria. Ucrainenii vor lucra ca ospătari, alături de chelnerii-roboți!

Cât câștigă un spălător de VASE pe litoralul din Bulgaria. Ucrainenii vor lucra ca ospătari, alături de chelnerii-roboți!

Cât câștigă un spălător de VASE pe litoralul din Bulgaria. Ucrainenii vor lucra ca ospătari, alături de chelnerii-roboți!

Sezonul estival în Bulgaria începe în forță, între 1 și 15 iunie, a transmis Dimităr Dimitrov, liderul Asociației Industriei Hotelurilor și Restaurantelor din Nord-Estul Bulgariei.

Dimitrov s-a plâns de lipsa forței de muncă în domeniul HoReCa, o problemă care s-a agravat și mai mult în cei doi ani de pandemie de COVID, în care lucrătorii nu au lucrat mai mult de 5-6 luni.

Penurie de personal pe litoralul bulgăresc

O mare parte din personalul din domeniu, ori a plecat peste hotare, ori și-a ales altă carieră. Actualmente, bulgarii au nevoie de aproximativ 560 de lucrători, dar în urmă cu zece zile mai era nevoie de 1.600, scrie HotNews.ro.

Ucrainenii, chelneri pe plajele bulgărești

Pentru a se angaja în Bulgaria, oamenii din alte state străine, precum cele asiatice, au nevoie de viză, care se emite pe o perioadă de 3 luni.

Potrivit lui Dimitrov, multe hoteluri vor lua angajați din Ucraina sau Kârgâzstan. În cele trei luni de viză, ei nu pot fi însă instruiți corespunzător. Acesta propune ca vizele să fie pe 5 luni.

Președintele Asociației Industriei Hotelurilor și Restaurantelor din Nord-Estul Bulgariei spune că se bazează pe elevii care termină liceul profesional de turism din Dobrici, dar o mare parte dintre ei își continuă studiile și doar 20% dintre ei rămân pe piața locală.

Salariile din domeniul HoReCa diferă în funcție de poziția ocupată. De exemplu, un spălător de vase poate obține 1.200-1.300 de leva brut (3.038,85 – 3.292,09 lei brut), dar un bucătar șef ajunge la 3.000 de leva (7.597,12 lei brut).

Inovație: Roboți-chelneri pe plajele din Bulgaria

Lipsa personalului a dus la apariția a 80 de roboți pe plajele bulgărești, care vor deservi turiștii.

Aceștia „vorbesc” limba bulgară, iau comenzi, servesc și vor fi „detașați” în Balcic, Kranevo și alte locuri turistice.

Cei mai mulți turiști care vin anual în Bulgaria la mare provin din România, Germania, Polonia, Cehia și Turcia.

Dimitrov afirmă că înscrierile pentru Bulgaria în regiunea Constanța-Tulcea, România, sunt foarte numeroase. Peste 4,5 milioane de oameni trăiesc în această regiune și turiștii români preferă să vină în Bulgaria cu pachete de weekend, câte 3-4 zile, explică acesta.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și