Criza forței de muncă afectează mai toate sectoare industriale, iar antreprenorii caută să angajaze în masă oferind „salarii motivante”, însă „oferta” în rândul angajaților nu e chiar cea mai bine primită, dat fiind faptul că traiul s-a scumpit enorm în România în ultimii ani, costul coșului minim de produse depășind țări precum Germania, Spania, sau Marea Britanie.
Această criză a forței de muncă a lovit și industria covrigilor, gustarea atât de populară în România.
În București, salariile pentru vânzătorii la covrigării variază între 3.500 și 3.800 de lei net lunar, conform anunțurilor de angajare. Programul de lucru este full-time, cu 8 ore pe zi.
În alte covrigării din oraș, salariile pot fi cu aproximativ 10% mai mici, potrivit BZI.
Chiar dacă nu sunt cele mai mari salarii, raportate la costul actual al vieții, mai ales în marile orașe, acestea sunt încă atractive pentru cei care caută un loc de muncă stabil, cu program fix și posibilitatea de a interacționa cu mulți oameni.
În contextul exodului românilor spre vest pentru joburi mai bine plătite, sectorul covrigăriilor a fost afectat de o penurie de personal calificat și de încredere.
Datorită deficitului de forță de muncă din România, migranți din Nepal, Sri Lanka și alte țări au fost adesea recrutați pentru aceste poziții, pentru a acoperi nevoile în creștere din magazine și bucătării.
Citește mai mult: