Carnea de porc va fi mai scumpă de sărbători. Se anunță un Crăciun auster pentru cei fără dare de mână.
Pe măsură ce luna decembrie se apropie, prețurile la carnea de porc vor fi mai mari. De vină ar fi seceta severă și importurile uriașe, transmite observatornews.ro.
Ies câștigați românii care mai îndrăznesc încă să crească un animal de sacrificiu în propria gospodărie. O crescătoare de porci spune că gustul cărnii de acasă nu se compară cu cel al mărfurilor din comerț.
„Aţi văzut că dacă iei un kilogram de carne din magazin şi o pui la prăjit, rămâne 400 de grame. Mai mult apă. Este rentabil. Eu am tăiat unul acum două săptămâni. Una e carnea de porc crescută şi alta ce cumperi din magazin. Din import, de unde vine”, spune femeia.
De asemenea, carnea din magazine este tot mai scumpă. Un proprietar de carmangerie explică: „Deja au început să crească uşor preţurile la carnea de porc. Undeva cu 3-4%, 5% maxim. Au fost mai mulţi factori, inflaţia, seceta. Toate au influenţat preţul produsului la raft”.
Cât costă kilogramul de mușchiuleț de porc acum, în octombrie 2024
Mușchiulețul de porc se vinde cu 46 de lei kilogramul, iar pulpa dezosată costă 24 de lei. Se apropie iarna și prețurile vor crește. O creştere cu minim 10% va fi per kilogram de sortiment de carne de porc”, spune Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.
Cât despre importuri, numai în prima jumătate a lui 2024 România a importat carne de porc de peste 500 de milioane de euro, arată sursa citată.