Cât COSTĂ benzina până în Grecia. Ce alte cheltuieli apar dacă mergi în vacanţă cu maşina
Sute de mii de români preferă, în fiecare an, să-şi petreacă vacanţa de vară în Grecia, iar mulţi dintre ei aleg să călătorească cu maşina. Însă pe drum apar și cheltuieli neprevăzute, care se adaugă la cele anticipate și incluse în bugetul de vacanță, cum ar fi prețul benzinei.
Destinațiile preferate ale românilor pentru concedii sunt cele situate la o „aruncătură de băţ”, respectiv Bulgaria, Grecia şi Turcia.
Asta şi pentru că există mai multe alternative în ceea ce priveşte transportul, mulţi dintre români preferând, mai ales după pandemia de coronavirus, să meargă în vacanţă cu maşina personală, pentru a evita aglomerările de pe aeroporturi sau din avioane.
Insulele şi staţiunile din Grecia, cele mai apropiate de România
Grecia, trebuie să recunoaştem, este o destinaţie ofertantă pentru turiştii români. Spunem asta pentru că există multe variante de insule unde vă puteţi petrece, în linişte sau nu, vacanţa de vară. Avem Santorini, Ciclade, Mykonos sau Naxos, dar şi Lefkada, Corfu, Zakynthos sau Rodos.
Concret, cele mai apropiate insule şi staţiuni greceşti de România sunt Kavala, Nea Peramos, Halkidiki, Leptokarya, Fanari sau Asprovalta şi Nea Vrasna, toate situate la circa 500-800 de kilometri de România.
Ce preţ au benzina şi motorina în Bulgaria şi Grecia
La prima vedere, specialiştii recomandă celor care pleacă în vacanţă în Grecia, cu maşina personală, să încarce maşina cu combustibil o dată în România, înainte de intrarea în Bulgaria, şi încă o dată în Bulgaria, înainte de intrarea în Grecia.
Asta pentru că un litru de benzină sau de motorină costă undeva între 6,6 şi 7,3 lei în România, chiar ceva mai puţin în Bulgaria, dar foarte mult, chiar şi până la sau peste 10 lei, în Grecia, relatează observatornews.ro.
La prima vedere vorbim despre un consum de cel puţin 40-50 de litri de combustibil şi o cheltuială de circa 400-500 de lei, în funcţie de consumul mașinii, dar şi de alţi factori precum locul exact în care alimentaţi maşina.
Poţi merge în Grecia cu maşina electrică?
În principiu, puteţi să ajungeţi fără probleme în Grecia, chiar dacă aveţi o maşină electrică. Ba chiar puteţi ajunge în Grecia cheltuind mai puţini bani, însă pentru asta trebuie să respectaţi anumiţi paşi.
Specialiştii recomandă să planificaţi toate detaliile călătoriei din timp, să profitaţi de zonele în care bateria maşinii poate fi încărcată în mod gratuit, dar şi să utilizaţi cât mai des „modul eco” al maşinii.
La cheltuiala propriu-zisă pentru combustibil trebuie să mai adăugaţi şi alte cheltuieli, dacă doriţi să mergeţi cu maşina din Bulgaria până în Grecia. Una dintre acestea ar fi plata pentru vinieta care vă oferă posibilitatea de a circula pe drumurile din Bulgaria.
Pe de altă parte, românii care merg cu maşina în Grecia trebuie să ştie că nu există o taxă de utilizare a drumurilor naţionale, dar aveţi de plătit, de exemplu, pentru utilizarea autostrăzilor. De asemenea, există posibilitatea ca, pentru a ajunge într-o locaţie sau alta, să circulaţi inclusiv cu feribotul în Grecia, iar asta înseamnă o cheltuială în plus.