Aproximativ 500 de lei. Cam acesta ar fi bugetul unei familii de patru persoane care vrea să meargă la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca. Dacă primarul Emil Boc afirmă că prețurile sunt similare cu cele din Sibiu și București, oamenii spun că „e nevoie de un credit” pentru a merge la un astfel de eveniment.
La Târgul de Crăciun de la Cluj o porție de cârnați este 60 de lei, un burger 40 de lei, un langoș 20 de lei, iar un pahar de vin 15 lei.
„Facem credit domnule primar? Eu am doi copii. Dacă vreau sa ies într-o seara la târg, împreună cu soțul și copiii, total patru persoane, ar cam trebui sa am în buzunar vreo 500 de lei. Poate un pic mai mult. Mai văd copiii o jucărie, un balonaș, o turtiță….
Mai vine factura la curent 1.000 (ca de doua luni nu mai scade), gazul încă 500 și apa 250, serviciu de televiziune și internet 100 de lei, telefonie mobilă 80 de lei. Nu mai pun la calcul masa de sărbători, ca deja trebuie sa ipotecăm proprietatea. Faceți calculele! Rușine!!!”, i-a transmis o clujeancă primarului Emil Boc, care a afirmat, recent, că prețurile de la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca sunt similare cu cele din Sibiu și București, scrie presa locală.
Un turist a rămas uluit când a văzut cât l-a costat o porție de cârnați la târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca. Dar care a fost reacția primarului Emil Boc când a fost chestionat despre prețurile care se practică la târgul organizat de primăria sa în centrul Clujului?
Ei bine, Boc a fost invitat zilele trecute la un post de radio din Cluj unde a fost întrebat despre acest lucru. Primarul a încercat să le caute scuze comercianților spunând că trebuie să-și acopere costurile cu chiria standurilor și că el nu poate interveni în stabilirea prețurilor. Ba chiar a spus că a organizat și alte târguri mai mici în alte zone ale orașului, făcându-i competiție celui din centru organizat tot de Primărie din banii contribuabililor.
„Eu am văzut niște analize în presă, care arată că prețurile de la Cluj sunt ca și cele de la Sibiu, București și de la alte târguri de Crăciun. Dacă au greșit ei, greșesc și eu. În toate aceste locuri, spațiul acela public trebuie scos la concesiune. Este o taxă minimă prevăzută de Consiliul Local și vine cineva care oferă un ban pentru metru pătrat”, a spus Boc, la Napoca FM.
„Pe de altă parte, noi ne-am implicat și am acceptat să organizăm târguri în alte cartiere, cum este cel din Iris, lângă Polivalentă. În economia de piață, numai competiția stabilește prețul corect. Dar noi nu putem fixa prețurile, pentru că se fixează pe piața liberă…”, a spus Emil Boc, care nu a explicat dacă i se par scumpi patru cârnați cu 60 de lei.
„Ca Primăria nu poți limita prețurile și adaosurile?”, a mai întrebat moderatorul. ”Dacă dvs îmi găsiți acest text de lege, eu vă felicit. E ca și când aș veni la dvs la radio și aș spune că vrem să facem publicitate, dar nu la prețul ăsta, ci la mai mic!”, a replicat Boc
„Păi nu e chiar așa. Aici e privat și acolo e spațiu public!”, a mai punctat Danciu.
„Voi puneți pe spațiul public panouri publicitare. Aveți o firmă de publicitate pe domeniul public, dar pot eu să îi spun tarife să ceară. Aș putea să fac asta? Sunt taxe prevăzute de lege!”, a mai spus Emil Boc.
„Nu e același lucru, domnule primar…!”, a mai spus moderatorul, iar edilul și-a pierdut cumpătul. ”Dacă nu înțelegi… acum eu nu mai am ce spune… Mai sunt 5 minute de emisiune! Noi nu putem interveni. Dacă vreți comunism, atunci… Eu mentalități de acest gen, chiar nu le înțeleg”, a completat Boc.
„Ne oprim aici. Care o să își permită o să cumpere!”, a mai punctat moderatorul, pentru a calma situația, scrie știridecluj.ro.
Un turist care a venit în vizită la Cluj, special pentru Târgul de Crăciun, a rămas cu mâncarea în gât când a văzut prețurile.
Acesta s-a oprit la standul unui cunoscut producător clujean, unde pentru patru cârnăciori a fost nevoit să scoată din buzunar 60 de lei.
”Târgul nici nu mai contează cum e, dar prețurile sunt din alt film. Te simți la Viena, dar ești la Cluj! Pot spune că mi-a stat mâncarea-n gât. Am plătit 57 de lei pe această porție”, a spus turistul, potrivit aceleiași surse.
Online, carmangeria vinde 700 de grame de cârnați cu 20 de lei. Probabil că tarifele uriașe pentru standurile din târg explică adaosurile uriașe care se aplică.