Cât costă grădiniţele de stat, în 2023. Detalii despre TAXA din noul an școlar și motivul pentru care se plătește
În fiecare vară, părinţii se întreabă dacă să îşi înscrie copilul la o grădiniţă de stat sau la o grădiniţă privată și, mai ales, care sunt costurile.
La stat, procesul de înscriere nu s-a încheiat încă pentru că între 20 şi 30 de august 2023 există o etapă de ajustări. Astfel, în perioada respectivă, se vor înscrie copiii care nu au fost acceptați în primele două etape din această vară sau nu au participat la etapele respective, informează Observator TV.
În această etapă de înscrieri au acces doar anumite categorii de copii, iar rezultatele şi numărul locurilor libere rămase ar urma să fie afişate în data de 31 august.
O grupă de grădiniţă cuprinde, în medie, în jur de 12 copii, dar nu poate să aibă mai puţin de 6 copii şi mai mult de 17 copii.
Cât costă taxa la grădiniţele de stat și de ce se plăteşte
În general, învăţământul este gratuit – mai ales când vine vorba de grădiniţe de stat – dar chiar şi aşa părinţii tot sunt nevoiți să plătească anumite sume de bani.
Este vorba, în primul rând, de o taxă lunară pentru mâncarea pe care ar urma să o primească cei mici în fiecare zi.
S-a ajuns aici pentru că cele mai multe grădiniţe au decis să externalizeze acest serviciu, apelând la firme de catering.
Pe de altă parte, există anumite grădiniţe de stat unde se pot plăti taxe pentru un program prelungit, ceea ce reprezintă plusul de hrană pe care copiii ar urma să-l primească, în acest caz.
De obicei, pentru o grădiniţă de stat taxa este de câteva sute de lei pe lună, sumă ce reprezintă, în mare măsură, hrana pe care micuţul o primeşte. Cam la fel va fi și în anul şcolar 2023-2024, potrivit sursei citate. În anii trecuți, în general, părinții plăteau în jur de 250 de lei pentru un copil.
La grădinițele particulare, cheltuielile sunt mai mari
În ceea ce priveşte grădiniţele particulare, cheltuielile sunt mai mari şi pot să depăşească suma de 1.000 de euro pe lună, în funcție de dotări și pretențiile părinților.
Este vorba de spaţiul avut la dispoziţie, activităţile la care copilul ar urma să participe, dar şi dacă activităţile se pot desfăşura și afară, în aer liber.
Sursa FOTO: invatamantsector2.ro