Cât costă kilogramul de șorici de porc în 2023. NU este pentru toate buzunarele
Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune și cum pentru români nu există Crăciun fără masă îmbelșugată, gospodinele au început deja să facă liste și calcule.
Însă, pregătirea mesei de Crăciun costă mai mult că niciodată în acest an. Șoriciul (pielea porcului) a ajuns să coste chiar și 200 de lei kilogramul.
Preparatele tradișionale, lebărul, toba sau caltaboşul costă între 40 şi 60 de lei kilogramul, în timp ce carcasa de porc, care anul trecut costa 11 lei kilogramul, acum ajunge la 16 lei pe kilogram.
”Începând de anul trecut, toate costurile au crescut și noi am resimțit acest lucru, cât și la materia primă. În apropierea Crăciunului este normal să se scumpească carnea de porc. Şi atunci preţurile au suferit o ușoară diferența față de anul trecut, dar încercăm să menținem niște prețuri accesibile pentru clienți”, spune Cristina Smandu, producător, potrivit romaniatv.net.
Și pulpa de porc este destul de scumpă, aceasta se vinde cu 28 de lei kilogramul. Iar dacă vorbim de ceafă de porc, un kilogram se vinde de la 43 de lei, ajungâng chiar și la 55 de lei.
Așadar, dacă ai o familie numeroasă și vrei să pregătești o masă îmbelșugată, așa cum face tot românul în zi de sărbătoare, ai nevoie de un buget destul de ridicat, mai ales dacă vei calcula și legume, ouă, ulei, orez, făină, fructe, prăjituri, cozonac, plus toate cele trebuincioase pentru masa de Crăciun.