Într-o lume tot mai modernă și mai ocupată, meșteșugurile tradiționale riscă să se piardă, însă mai există și oameni care fac tot ce le stă în putință pentru a păstra tradițiile.
Este și cazul meșterilor populari din Maramureș, care au participat zilele acestea la târgul popular din satul Breb.
Deși unele dintre tradiții încep să se piardă, odată cu dispariția bătrânilor care le cunoșteau, există și oameni, mulți dintre ei tineri, care apreciază munca meșterilor populari și, mai mult, sunt dispuși să plătească sume frumoase de bani pentru produsele tradiționale, lucrate manual.
Aceasta pentru că oamenii au învățat să aprecieze munca enormă pe care un meșter popular o depune pentru a scoate adevărate bijuterii din mâinile sale.
Printre căsuţele vechi de o sută de ani, turiştii au avut ocazia să guste din produsele maramureşene. O familie din Suceava, care locuieşte de câţiva ani în Madrid, a venit în vacanţă în Maramureş de joia trecută, iar târgul din satul Breb nu putea fi ratat, arată Observator.
„Îmi place foarte mult tradiţia şi îmi place foarte mult tot ce este autentic”, spune o femeie.
Hainele tradiționale au fost extrem de căutate de către vizitatori, dar și prețurile sunt pe măsura muncii meșteșugarilor.
Spre exemplu, pentru o cămașă tradițională, lucrată manual, doritorii au scos chiar mai mult de 1.000 de lei din buzunare, în funcție de vechimea materialului folosit pentru confecționarea acesteia.
„Văd că sunt chiar produse tradiţionale, ceea ce înseamnă că aici se păstrează încă aceaste tradiţii şi mă bucură chestia asta”, spune o altă vizitatoare.
Târgul produselor tradiţionale mai este deschis şi astăzi în satul Breb.
Sursa foto: Captură Observator