În jurul Bucureștiului se construiește în neștire și unele locuințe se vând chiar și la prețul unei mașini noi decente, devenind tot mai atractive pentru cumpărători.
Managerii din imobiliare spun că prețul vinde întotdeauna și va fi determinant pentru alegerea unei locuințe.
Un arhitect este însă foarte dur și spune că unele locuințe vândute ar trebui considerate „în afara legii și statul trebuie să ia măsuri”.
– Locul de luat masa poate fi înglobat în bucătărie sau în camera de zi.
– Înălţimea liberă minimă a camerelor de locuit va fi de 2,55 m, cu excepţia mansardelor, supantelor şi nişelor, la care se va asigura un volum minim de 15 m3 de persoană.
– Suprafaţa locuibilă este suprafaţa desfăşurată a încăperilor de locuit. Ea cuprinde suprafaţa dormitoarelor şi a camerei de zi.
– Suprafaţa utilă este suprafaţa desfăşurată, mai puţin suprafaţa aferentă pereţilor.
– Suprafaţa utilă a locuinţei este suma tuturor suprafeţelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: cameră de zi, dormitoare, băi, WC, duş, bucătărie, spaţii de depozitare şi de circulaţie din interiorul locuinţei. Nu se cuprind: suprafaţa logiilor şi a balcoanelor, pragurile golurilor de uşi, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nişele de radiatoare, precum şi suprafaţele ocupate de sobe şi cazane de baie (câte 0,50 m2 pentru fiecare sobă şi cazan de baie), în cazul în care încălzirea se face cu sobe. În cazul locuinţelor duplex, rampa, mai puţin palierele, nu se cuprinde în suprafaţa utilă a locuinţei.
– Suprafaţa construită pe locuinţă, prevăzută în tabelul B, este suma suprafeţelor utile ale încăperilor, logiilor, balcoanelor, precum şi a cotei-părţi din suprafeţele părţilor comune ale clădirilor (spălătorii, uscătorii, casa scării, inclusiv anexele pentru colectarea, depozitarea şi evacuarea deşeurilor menajere, casa liftului etc.), la care se adaugă suprafaţa aferentă pereţilor interiori şi exteriori ai locuinţei; în cazul încălzirii cu combustibil solid, se adaugă suprafaţa aferentă sobelor şi cazanelor de baie. Nu sunt cuprinse suprafaţele aferente boxelor de la subsol şi ale garajelor care pot fi prevăzute distinct.
– Suprafaţa încăperii sanitare principale din locuinţă va permite accesul la cada de baie al persoanelor imobilizate în scaun cu rotile.
– Încăperea sanitară se include în locuinţă, în cazul în care pot fi asigurate alimentarea cu apă şi canalizarea.
– Lăţimea minimă de circulaţie a coridoarelor şi a vestibulului din interiorul locuinţei va fi de 120 cm.
– În funcţie de amplasamentul construcţiei, suprafeţele construite pot avea abateri în limitele de ±10%, potrivit lege5.ro.
Cel mai des, spun consultanții tehnici imobiliari, vânzătorul „trișează” și include suprafața balconului sau a terasei în calculul metrilor pătrați utili.
Cu 35.000 de euro, românii pot lua o garsonieră la periferie, în Chiajna. Una de 30 mp costă 34.500 euro. Altele, mai micuțe, de 28 mp, pot fi luate la 32.000 euro.
Legat de suprafața minimă legală, dezvoltatorii spun că, dacă, de exemplu, ar construi garsoniere de 37 mp utili, n-ar mai fi rentabil. Ei se plâng că garsonierele de 40 mp, scoase la vânzare la 44.000-45.000 de euro, se vând greu, scrie observatornews.ro.