Succesiunea reprezintă un subiect sensibil pentru multă lume atunci când o persoană sau un grup de persoane intră în posesia bunurilor unei ale persoane, însă cel mai important aspect rămâne cel financiar pe lângă actele necesare.
Succesiunea este reglementata de Codul Civil si reprezinta modalitatea prin care rudele unei persoane pot beneficia in mod legal de bunurile ramase dupa decesul acesteia.
Când vine vorba de o succesiune, unul dintre cele mai importante aspecte este cel financiar. Banii pe care viitorii moștenitori trebuie să-i plătească pentru taxa de succesiune.
Astfel, costurile succesiunii se impart intre toti mostenitorii, proportional cu cota mostenita de fiecare. Daca exista un singur mostenitor, acesta va suporta toate taxele. Aceste costul se dezbat de regulă la notar.
Spre exemplu, taxa pentru succesiune la notar pentru bunuri succesorale ce valoreaza 100.000 de euro, taxa este de aproximativ 3.095 de lei.
Totodată, trebuie specificat că o persoană poate fi exclusă din succesiune dacă persoana în cauză este acuzată că l-a omorât sau a încercat să-l omoare pe deținătorul moștenirii.
De asemenea, dacă aceeași situație se aplică și în cazul în care cel care urmează să primească moștenirea a făcut acuzații capitale sau a avut cunoștință de cauza decesului defunctului dar nu a anunțat autoritățile.
De regulă dezbaterea moștenirii se face în fața unui notar public, în cazul în care nu există conflicte între moștenitori care să după la un „război” în instanță. Pentru ca dezbaterea să înceapă, moștenitorii au nevoie de un dosar care trebuie să conțină următoarele documente:
Sursa: e-juridic.manager.ro