Cât costă să petreci Crăciunul și Revelionul în zona Sibiului. Conacul cu galerii subterane de 300 de ani și ziduri de pe vremea împărătesei Maria Theresa | FOTO-VIDEO

Publicat: 04/12/2022, 12:00

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar ofertele de Crăciun și Revelion nu îi ocolesc pe turiștii dornici să viziteze zona Sibiului. Consultanții în turism susțin că prețurile pentru perioada sărbătorilor diferă atât în funcție de pachetul pe care vizitatorii doresc să îl achiziționeze, cât și de facilitățile pe care le oferă locurile de cazare și restaurantele alese.

Consultantul în turism Cosmin Vasile a declarat, pentru Gândul, că prețurile pentru perioada Crăciunului și Revelionului sunt destul de piperate, în contextul în care există cerere mare și este primul sezon al sărbătorilor de iarnă fără restricții, după ultimii doi ani de pandemie.

„Pachetele pentru zona Sibiului diferă – de la excursiile de zi, pe care le facem din București către Sibiu, și costă puțin peste 100 de lei o astfel de excursie, până la pachete de weekend, de două, trei, patru nopți, în care se poate veni la un hotel bun de aici, din Sibiu, cu mic-dejun sau cu demipensiune, astfel încât să te bucuri mai multe zile de ceea ce ai posibilitatea să vezi aici, în oraș.

Pentru o cazare la un hotel de 3 stele, găsim camere undeva pe la 200-250 de lei, cu mic-dejun – bineînțeles, tarifele crescând în funcție de stelele hotelului, paturi sau poate chiar 5 stele. Acum că nu mai sunt restricții, practic, putem să facem petrecerile pe care le aveam și înainte de pandemie, petrecerile de altădată. Cu siguranță, și de Crăciun, și de Revelion vor fi foarte multe posibilități de a fi petrece aceste sărbători aici, în Sibiu.

Sunt multe restaurante foarte frumoase în oraș, iar toți turiștii care ajung în zonă, bineînțeles, au posibilitatea să-și achiziționeze de la început un pachet, fie că vorbim de cel de Crăciun, fie că vorbim de cel de Revelion – un pachet de cazare, cu masă festivă, fie cea de Crăciun, fie cea de Revelion. Prețurile pentru perioada Crăciunului și Revelionului sunt, ce-i drept, un pic mai mari, pentru că este și cerere mai mare. Crăciunul este un pic mai ieftin, cu tarife de la 300-400 de lei pe noapte, în vreme ce Revelionul trece de 500 de lei pe noapte, a afirmat consultantul în turism.

Conacul Maria Theresa – un loc plin de încărcătură istorică

Turiștii care își doresc o cazare ce are la bază o poveste specială pot opta pentru Conacul Maria Theresa, situat în comuna Orlat din județul Sibiu. Este locul unde se îmbină confortul secolului XXI cu decorurile unui conac autentic.

În Crama Josif a Conacului Maria Theresa, ghidul turistic a relatat, pe scurt, istoria acestui loc plin de încărcătură istorică, ale căror ziduri au rămas încă de pe vremea împărătesei Maria Theresa (1740-1780).

„Ce vedem noi astăzi sunt ziduri rămase de pe vremea împărătesei Maria Theresa. De acolo și numele, doar că nu a fost niciun castel și niciun conac. Între 1740-1780, Transilvania a aparținut de Imperiul Habsburgic – a aparținut mai mulți ani, dar ne legăm doar de acești 40 de ani, pentru că era condus, pe vremea aceea, de marea împărăteasă Maria Theresa –, de acolo și numele. Foarte multe sate din Mărginimea Sibiului, de pe vremea aceea, au aparținut de frontiera legală – Grănicerilor numărul 1, cu sediul la Orlat, unde ne aflăm astăzi, și Grănicerilor numărul 2, cu sediul la Năsăud.

Unii zic că ar fi fost temnițe, alții zic că ar fi fost depozit de alimente și de muniție, de pe vremea aceea. Personal, pentru mine au logică toate trei. Ce era de valoare pe vremea aceea? Alimente și muniție. Nu existau bănci, nu existau seifuri, totul se depozita subteran – sunt 1.400 de metri subteran.

Fiind sediul la Orlat, era nevoie și de un loc unde să pedepsească oamenii răi – atunci, tind să cred că a fost și temniță. Acolo, în spate, este o matriță, secera și ciocanul, de pe vremea comunismului. Aici, la noi, se ținea brânza la maturare, pe vremea comunismului. Roțile de cașcaval erau destul de mari și erau pentru export sau pentru cine era cu grade mai mari, nu pentru toată lumea. În celelalte încăperi, încă mai există șinele de pe vremea aceea, pentru că nu era tehnologie, dar consider că erau deștepți, ca să-și facă munca mai ușoară.

La Conac s-a muncit șapte ani, pentru că totul este construcție nouă – în afară de pivnițe – și doar de cinci ani suntem deschiși, dintre care doi ani pandemia, deci suntem încă la început de drum. În incinta Conacului găsiți tot ce doriți: de la locuri de cazare – avem apartamente cu cinci și cu trei dormitoare, avem camere duble, cu pliciuri – pliciul este la etaj, pentru copii. Avem piscine, avem două căsuțe tip muzeu, cu lut, cu prispă, cu miros cald, ca la bunica, unde nu există Internet, nu există apă, nu există curent. Sunt puțini care își doresc să se cazeze acolo, dar este un exterior plăcut – poate pentru români, nu, dar străinii, în general, vor să experimenteze”, a spus ghidul turistic.

Crama Josif a Conacului Maria Theresa
Crama Josif a Conacului Maria Theresa

Conacul Maria Theresa este dotat cu trei restaurante – restaurantul Carol, aflat la parter, precum și restaurantele Leopold și Ferdinand, situate la etaj. Restaurantul Carol a fost construit în prelungirea unor galerii subterane, ce datează din anul 1730, construcție executată din cărămidă și piatră, după arhitectura austriacă. Restaurantul este decorat în stil Belle Epoque, cu obiecte colecționate din țară și din străinătate, pe parcursul a 15 ani, dar și cu numeroase obiecte prețioase, donate de către oaspeți.

Restaurantul Carol al Conacului Maria Theresa
Restaurantul Carol al Conacului Maria Theresa

Restaurantul Carol are o capacitate de 120 locuri, având acces la terasa din piațeta conacului, cu o capacitate de 150 locuri, unde se organizează evenimente private și publice, în sezonul cald. Specificul culinar al restaurantului este reprezentat printr-o bucătărie provincială, cu preparate autentice, pregătite după rețete culese de la bătrânii locului și interpretate de bucătarii Chefi ai Conacului, cu specialități din carne de miel și oaie, proțap de miel, ciolan afumat, pulpă de vițel și păstrăv de râu.

Restaurantul Carol al Conacului Maria Theresa
Restaurantul Carol al Conacului Maria Theresa

Restaurantul Max – The Original, perfect pentru amatorii de meniuri culinare moderne

Turiștii care preferă, însă, un local mai modern, cu accent pe gustul ingredientelor locale și de sezon, restaurantul Max – The Original, situat chiar în inima Sibiului, este alegerea ideală. Clădirea în stil gotic are o istorie de peste 159 de ani și a funcționat ca atelier de pielărie, în secolul al XIV- lea, fiind una din cele mai vechi clădiri din Sibiu. În interiorul casei au fost descoperite rămășițe din butoaie și cuțite folosite pentru prelucrarea pieilor, vase și monede datate din perioada 1430-1437.

Restaurantul Max – The Original
Restaurantul Max – The Original

Restaurantul a fost deschis în august 2020, procesul de restaurare a clădirii având o durată de aproape trei ani, iar toate elementele originale de valoare au fost păstrate și restaurate. Restaurantul oferă preparate și băuturi noi în fiecare săptămână, iar printre rețetele culinare se numără pieptul de rață, cu piure de țelină afumată și sos de fructe de pădure, ceafa de porc, cu piure de cartofi cu trufe și sos demi-glace, aromatizat cu scorțișoară, dar și fileul de păstrăv, cu risotto de ciuperci, lămâie și sos de usturoi.

Restaurantul Max – The Original
Restaurantul Max – The Original

Clădirea oferă, de asemenea, și locuri de cazare, Max Apartments fiind situat în Orașul de Jos al centrului istoric din Sibiu, în imediată apropiere de Piaţa Mare şi Piaţa Mică. Administratorii spun că sunt mândri să promoveze și să protejeze patrimoniul fostelor bresle de meșteșugari care activau în această parte a orașului și speră să ducă mai departe această moștenire.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer