Cât costă un brad de Crăciun în 2022. Romsilva scoate la vânzare în acest an aproape 31.000 de pomi
Romsilva scoate la vânzare în acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile pornesc de la 15 lei pentru specia molid şi ajung la 35 de lei pentru cei din specia brad.
Bodgan Boghian, şef serviciu în cadrul Direcţiei Comerciale a Romsilva, susține că brazii vor fi vânduți la Pepiniera Silvică Cozieni, din judeţul Ilfov.
Brazi de vânzare de la 15 lei bucata
„Romsilva oferă spre vânzare aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru, iar cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei. Preţurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare. Posibilităţile de recoltare din acest an au fost cam aceleaşi ca şi în anii precedenţi. Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun şi am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi”, a precizat reprezentantul Romsilva.
Preţurile sunt mai mari pentru brazii în ghiveci şi pot varia între 100 şi 250 de lei.
Bodgan Boghian a subliniat că orice persoană fizică care doreşte un brad poate să solicite acest lucru la Pepiniera Silvică Cozieni sau la ocoalele silvice din cadrul RNP, Romsilva valorificând de regulă pomii de Crăciun de la locul de producere. Întrebat dacă se observă în rândul românilor tendinţa de a cumpăra mai mult brazi artificiali, Boghiu a precizat că tot mai mulţi români preferă brazii în ghiveci sau cu rădăcini protejate cu baloţi, pentru a-l putea transplanta ulterior în curte. Din experienţa anilor trecuţi, în ghivece se vând în jur de 10.000 de brazi, a adăugat reprezentantul Romsilva.
Cum să păstrezi cât mai mult timp un brad natural
Florian Băncilă, inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Brăneşti, a explicat cum trebuie păstrat un brad în ghiveci pe perioada Sărbătorilor de Crăciun, astfel încât ulterior acesta să poate fi replantat.
„Ideal ar fi să nu îl ţinem într-un mediu intern cald o perioadă mai mare decât este cea specifică Sărbătorilor de Crăciun. Nu trebuie aşezat lângă surse de căldură, trebuie să aibă lumină şi pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn, nu neapărat umed. Datorită temperaturii din interior, apa din pământ se evaporă şi atunci trebuie să păstrăm această umiditate. După perioada sărbătorilor, se scoate timp de câteva zile într-un spaţiu neîncălzit, dar protejat, închis parţial sau total, cu lumină neapărat, până când prindem o zi cu temperaturi pozitive, chiar cu un pic de soare, pentru a-l putea replanta”, a subliniat inginerul silvic.