Prima pagină » Actualitate » Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023

Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023

Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023

Cu o săptămână rămasă până în Crăciun, cei mai mulți dintre comercianți își ajusteaază (încă o dată) prețurile. Ei spun că scumpirile de acum sunt stabilite, de fapt, de combinatele de prelucrare a cărnii de porc.

Astfel, se pare că de la „sursă” pleacă toată scumpirea, acolo unde s-au adăugat câte doi, trei lei în plus la carcasă.

Măcelăriile vând mai scump

Nu-i de mirare că măcelăriile au ajuns să vândă mai scump carnea de porc și preparartele proaspete, de la cârnați și caltaboși până la tobă sau slănină afumată.

Dar, chiar și așa, românii știu că nu există sărbători de iarnă fără carne de porc pe masă. În marile orașe a început deja vânătoarea ofertelor din magazine, în special pensionarii căutând locurile care oferă cele mai mari reduceri.

Din păcate, observăm de la an la an că în prejma sărbătorilor se scumpește mâncarea, românii fiind nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru o masă decentă.

Potrivit calculelor ProTV, pentru 10 kilograme de carne de porc, o familie plătește acum, de fapt, cât pentru 11 kg.

Iar în realitate, în ultima săptămână, cele mai mari combinate porcine din țară au dublat prețul unei carcase întregi. Astfel, față de începutul lui decembrie, prețul unui porc vândut de combinate a crescut cu 250 de lei.

Forțate de împrejurări, magazinele au ajustat și ele prețurile.

Găsim pe rafturi slănină crudă, picioare și urechi cu prețuri începând de la 20 de lei/kg. Rasolul pornește de la 22 de lei, carnea tocată se vinde cu 23 de lei kilogramul.

Măcelarii îi sfătuiesc pe oameni să fie foarte atenți cu marfa pe care o cumpără.

„Am încercat să facem stocuri de marfă și să menținem prețul. Practic, toate aceste fluctuații le-am absorbit noi. Cam 85%, cel puțin la carcasa de porc, este din România. Maxim un centimetru ar trebui să aibă slănină”, afirmă Alexandru Ancghel, proprietarul unei fabrici de prelucrare a cărnii de porc.

La porc, cel mai mic procent de carne macră (30%) se găsește în coaste și scăricică. În schimb, cea mai bogată este pulpa din spate, care conține 70% carne.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și