Prima pagină » Actualitate » Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023

Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023

Cât COSTĂ un kilogram de carne de porc cu o săptămână până în Crăciun/Sărbători de iarnă mai scumpe în 2023

Cu o săptămână rămasă până în Crăciun, cei mai mulți dintre comercianți își ajusteaază (încă o dată) prețurile. Ei spun că scumpirile de acum sunt stabilite, de fapt, de combinatele de prelucrare a cărnii de porc.

Astfel, se pare că de la „sursă” pleacă toată scumpirea, acolo unde s-au adăugat câte doi, trei lei în plus la carcasă.

Măcelăriile vând mai scump

Nu-i de mirare că măcelăriile au ajuns să vândă mai scump carnea de porc și preparartele proaspete, de la cârnați și caltaboși până la tobă sau slănină afumată.

Dar, chiar și așa, românii știu că nu există sărbători de iarnă fără carne de porc pe masă. În marile orașe a început deja vânătoarea ofertelor din magazine, în special pensionarii căutând locurile care oferă cele mai mari reduceri.

Din păcate, observăm de la an la an că în prejma sărbătorilor se scumpește mâncarea, românii fiind nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru o masă decentă.

Potrivit calculelor ProTV, pentru 10 kilograme de carne de porc, o familie plătește acum, de fapt, cât pentru 11 kg.

Iar în realitate, în ultima săptămână, cele mai mari combinate porcine din țară au dublat prețul unei carcase întregi. Astfel, față de începutul lui decembrie, prețul unui porc vândut de combinate a crescut cu 250 de lei.

Forțate de împrejurări, magazinele au ajustat și ele prețurile.

Găsim pe rafturi slănină crudă, picioare și urechi cu prețuri începând de la 20 de lei/kg. Rasolul pornește de la 22 de lei, carnea tocată se vinde cu 23 de lei kilogramul.

Măcelarii îi sfătuiesc pe oameni să fie foarte atenți cu marfa pe care o cumpără.

„Am încercat să facem stocuri de marfă și să menținem prețul. Practic, toate aceste fluctuații le-am absorbit noi. Cam 85%, cel puțin la carcasa de porc, este din România. Maxim un centimetru ar trebui să aibă slănină”, afirmă Alexandru Ancghel, proprietarul unei fabrici de prelucrare a cărnii de porc.

La porc, cel mai mic procent de carne macră (30%) se găsește în coaste și scăricică. În schimb, cea mai bogată este pulpa din spate, care conține 70% carne.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Solstițiul de iarnă 2025. Ce se întâmplă în cea mai scurtă zi a anului
Digi24
Un fost judecător al CCR explică de ce „nu e posibil” referendumul în Justiție anunțat de Nicușor Dan
Cancan.ro
Pe ce dată trebuie să plătești factura la Digi RCS-RDS, pentru a primit 10% înapoi. Este valabil pentru toți abonații din România
Prosport.ro
Mădălina Ghenea, apariție de neratat. Imaginile care le-au tăiat respirația italienilor
Adevarul
Imagini virale dintr-un avion aproape gol. Doar șapte români au zburat spre Londra
Mediafax
Romanul din 1987 care a devenit bestseller peste noapte. A stârnit o adevărată revoltă!
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Cancan.ro
Ultimul mesaj postat de Mălina e tulburător: 'Dă-mi, Doamne, timp. Mai dă-mi un anotimp'
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Caietele secrete ale unui mare om de știință au fost dezvăluite
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?