Ceapa, leguma prezentă în mai toate mâncărurile românilor depășește record după record în materie de preț, care a crescut cu 300%, din 2019 până în prezent. Scumpirea energiei, războiul de la graniță, costul ridicat al îngrășămintelor și lipsa spațiilor de depozitare au făcut-o să coste între 7 și 13 lei kilogramul în piețe.
Iar ceapa este a patra cea mai folosită legumă, după cartof, varză și roșii, în țara noastră, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Potrivit autorităților, un român mănâncă 23 de kg de ceapă pe an. Cel puțin înainte, pentru că acum – după aceste scumpiri – mulți români spun că vor reduce consumul, chiar dacă se apropie Paștele, iar pentru drob și pentru stufat este nevoie de multă ceapă.
În prezent, un kilogram de ceapă se vinde în piată cu prețuri cuprinse între 7 și 13 lei, ea începând să se scumpească accentuat în decembrie, când prețul a crescut cu 6%. În ianuarie, a urcat cu 8 procente, iar în februarie cu încă 13, informează stirileprotv.ro.
Deși producția de ceapă în România a crescut de la an la an, prețul legumei a crescut cu 300% din 2019 până acum, conform INS.
Unul dintre motive ar fi lipsa spațiilor de depozitare, pentru că fermierii nu au capacitatea să o stocheze. Ei vând ceapa în sezon cu preț normal și triplu în extrasezon.