Cireșele de mai au apărut deja în piețele din România, însă prețul lor este unul uriaș pentru buzunarul românilor.
De exemplu, primele cireşe din acest sezon scoase la vânzare în Piaţa Centrală din Buzău costă 60 de lei kilogramul. Neprețuitele fructe sunt aduse din Grecia şi sunt cele mai scumpe de pe tarabe.
”Sunt aduse din Grecia, preţul este de 60 de lei kilogramul, dar vindem şi la caserole cu preţul de 10 sau 15 lei. Nu prea avem vânzare. Sunt primele apărute pe piaţă iar preţurile pentru oameni sunt ridicate”, a explicat Daniela, comerciant în Piaţa Centrală din municipiul Buzău.
Însă, cireșele din Buzău nu sunt cele mai scumpe. Săptămâna trecută, în Piața Cibin din Sibiu, un comerciant a scos la vânzare primele cireşe cu 100 lei / kg.
Faţă de de aceeaşi perioadă a anului trecut, când un kilogram de cireşe costa în jur de 100 de lei, preţurile sunt ceva mai mici, relatează Agerpres.
Specialiştii din domeniul pomiculturii spun că în acest an producţia de cireşe ar putea fi ceva mai mică faţă de anul precedent, din pricina frigului care a afectat la începutul primăverii pomii fructiferi.
”Cireşele care au apărut acum pe piaţă sunt din spaţii protejate, din import, mai mult ca sigur. Vorbim de soiuri timpurii. La noi momentan sigur se vor coace mai târziu, pentru că am avut parte de o primăvară destul de rece. Am fost afectaţi de acel îngheţ de la sfârşit de martie, început de aprilie. Coacerea ar putea să fie decalată cu cel puţin o săptămână. La staţiune avem cireşi cultivaţi pe 10 hectare de teren. Urmează să stabilim exact în ce procent ar putea fi afectată producţia din acest an”, a declarat Andrei Tabacu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău.