Cât costă un kilogram de HRIBI acum, în octombrie 2023. Puțini români își permit

Cât costă un kilogram de HRIBI acum, în octombrie 2023. Puțini români își permit
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 16/10/2023, 10:29

Luna octombrie coincide și cu vârful de sezon al ciupercilor de pădure. Delicatesele naturii cum ar fi hribi, gălbiori, ghebe și trufe din pădurile românești, din păcate sunt mai mult direcționate spre export, iar unul dintre factori este faptul că sunt foarte scumpe în comparație cu puterea de cumpărare a românilor.

Cantitățile disponibile în magazinele locale sunt reduse, iar prețurile sunt destul de piperate. Spre exemplu, un kilogram de hribi poate ajunge și la 80 de lei. În schimb, ciupercile de cultură precum champignon și pleurotus, importate în cantități mari, sunt disponibile la prețuri mult mai accesibile, de până la cinci ori mai mici.

Chiar dacă cererea internă pentru ciuperci a crescut, producția autohtonă scade an de an. Din peste 100 de cultivatori, au mai rămas doar câțiva importanți, iar cererea este în mare parte acoperită cu ciuperci din import.

Agaricus, cunoscut sub numele de șampinion, este cea mai căutată ciupercă. Cu toate acestea, aproximativ jumătate din cantitatea necesară este importată. Anul trecut, România a adus peste 5.300 de tone de șampinion din alte țări.

Asociația Cultivatorilor de Ciuperci a subliniat că lipsa finanțării pentru acest sector a descurajat agricultorii. Ciupercile precum șampinionul și pleurotus sunt cultivate într-un compost special și nu pe sol.

În același timp, ciupercile de pădure precum hribi, gălbiori și trufe sunt exportate. Deși Romsilva administrează aproape jumătate din pădurile de stat, nu se ocupă direct de recoltare, ci acordă contracte unor companii private. În ultimii trei ani, statul a încheiat contracte pentru recoltarea a doar 370 de tone de ciuperci, în ciuda cantităților sporadice mai mari din păduri.

Mulți culeg și vând ciuperci la negru pe marginea străzii, iar acestea nu ajung în magazine. Cei interesați pot avea mai multe șanse de a le găsi dacă le culeg singuri sau dacă cumpără de la vânzătorii ambulanți din apropierea pădurilor, potrivit Știrileprotv.

Anul trecut, România a exportat trufe negre în valoare de peste 21 de milioane de euro.

Mare atenție atunci când consumați ciuperci culese din pădure sau cumpărate de la comercianții de pe drum

Medicii trag un semnal de alarmă privind consumul ciupercilor, întrucât printre cele inofensive și absolut delicioase se pot afla și cele otrăvitoare.

Consumul ciupercilor considerate otrăvitoare reprezintă un pericol real pentru sănătate, avertizează profesioniștii din domeniul medical, deoarece o intoxicație potențială ar putea avea consecințe grave și în unele cazuri poate fi fatală.

„Atenție, intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Luați în serios acest aspect. Un număr crescut de pacienți ajung la departamentul de urgență în această perioadă. Toți au consumat ciuperci culese din pădure sau vândute pe trotuar fără aviz fitosanitar. Numărul și gravitatea acestor intoxicații cresc în acest sezon.

Lipsa măsurilor minime de precauție duce la sosirea tot mai multor copii în stare critică la urgențe, iar riscul efectelor nocive după consumul de ciuperci depinde de specia ciupercii.

Cele mai severe efecte toxice apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori și ciupercile comestibile crescute în soluri îmbibate cu substanțe toxice pot provoca efecte nocive, la fel și modul de păstrare și preparare, precum și cantitatea consumată”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Simptomele intoxicației cu ciuperci otrăvitoare

Simptomele intoxicației sunt variate. Ele pot include greață, vărsături, accelerarea respirației, transpirație excesivă, secreție salivară abundentă, amețeli, slăbiciune, probleme de vedere, micșorarea pupilelor, dureri abdominale și diaree. Acestea devin sugestive în contextul recunoașterii istoricului (2-15 ore) de consum de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceleiași mese cu ciuperci.

Gravitatea intoxicației depinde de specia ciupercii și de reactivitatea individuală. Copiii și cei cu afecțiuni hepatice sau renale au un risc mai mare și pot dezvolta rapid simptome severe, ajungând în unele cazuri până la comă hepatică, cu rezultate fatale.

Profesioniștii din domeniul medical îi sfătuiesc pe cetățeni să consume doar ciuperci cu aviz fitosanitar, provenite din magazine autorizate. De asemenea, se recomandă păstrarea acestora în frigider și, în cazul apariției simptomelor de intoxicație, prezentarea imediată la spital

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text