Deși primăvara a venit și teoretic costurile de producție ale legumelor româneșri ar trebui să fie mai mic, acest lucru nu se reflectă deloc în prețurile de pe piață.
Pe tarabele din piețe, roșiile românești au ajuns să coste chiar și peste 35 de lei kilogramul. Fermierii spun că nu pot să le vândă mai ieftin din cauza costului uriaș de producție, chiar dacă au primit ajutoare de la guvern.
Mai mult decât atât, ceea ce pare aproape ireal, legumele românești costă chiar și de cinci ori mai mult decât cele din import. De exemplu, un kilogram de roșii din Turcia sau Grecia costă în jur de 7 lei în marile magazine, pe când cele românești din piețe peste 35 de lei.
Chiar dacă românii și-ar dori să cumpere roșii românești, costul uriaș al acestora îi face să renunțe. În plus, o mare parte dintre semințele folosite în serele de la noi sunt și acestea importate, ceea ce modifică gustul de roșie autentică românească, pe care o savuram cu toții în copilărie, în grădinile bunicilor.