Prima pagină » Actualitate » Cât curent consumă un aparat de aer condiționat. Cum trebuie folosit pentru a reduce costurile

Cât curent consumă un aparat de aer condiționat. Cum trebuie folosit pentru a reduce costurile

Cât curent consumă un aparat de aer condiționat. Cum trebuie folosit pentru a reduce costurile

Temperaturile caniculare ne obligă de multe ori să utilizăm aparatul de aer condiționat, dar, oricât de mult confort ne-ar oferi acesta, trebuie să știm că este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din locuință.

Există, însă, câteva lucruri pe care putem să le facem pentru a evita ca aparatul nostru de aer condiționat să ne umfle exagerat factura la energie electrică.

Iată câteva sfaturi prezentate de DTN Group:

Alegeți un aparat de aer condiționat cât mai eficient din punct de vedere energetic

Cel mai important este să alegeți un aparat cu o clasă energetică superioară. Spre exemplu, pentru o suprafață de 35 de metri pătrați se recomandă un aer condiționat de 12.000 BTU. Dacă acesta este clasă energetică A+, consumul va fi undeva la 1,08kW/h și 0,95 kW/h la clasa energetică A+++.

Alegeți întotdeauna modelele tip inverter

Motorul compresorului cu tehnologie tip inverter are o viteză variabilă, iar din acest motiv aparatul se adaptează mai rapid condițiilor de mediu și își reglează motorul în funcție de temperatura din cameră.

Astfel, un aparat de tip inverter poate consuma chiar și cu 65% mai puțină energie decât aparatele clasice. Un alt avantaj al acestei tehnologii este că temperatura setată este obținută mai rapid și se păstrează mai bine.

Faceți un calcul al consumului

Potrivit sursei citate, în general, pentru calculul anual de consum se au în vedere 500 de ore de funcționare a aparatului de aer condiționat. Dacă utilizați aparatul și pentru încălzire, va trebui să adăugați și numărul de ore în care folosiți aerul condiționat pentru încălzire.

De exemplu, dacă aveți un apartament de 50-60 de metri pătrați, izolat termic, consumul unui aparat de 18.000 BTU va fi de 1,55 kW/h pe modul răcire și de 1,45 kW/h pe modul încălzire. Pentru perioada primăvară-vară veți avea, astfel, un consum de aproximativ 775 kW, adică 500 de ore de operare pe modul răcire.

Dacă mai adăugăm 260 de ore în care aparatul funcționează pentru a încălzi, veți consuma încă 377 kW. Astfel, consumul total va ajunge la 1.150 kW pe an, aproximativ 6% din consumul total al gospodăriei.

Alegeți aparate cu control Wi-Fi

Cel mai bine este să alegeți modele controlabile Wi-Fi sau un modul universal Wi-Fi. Cu ajutorul tehnologiei Wi-Fi vă puteți diminua consumul cu până la 25%. Tehnologia vă permite să opriți oricând unitatea de climatizare cu ajutorul telefonului mobil, chiar și de la serviciu, în cazul în care ați uitat-o pornită.

Mai mult, tehnologia vă permite inclusiv să urmăriți consumul de energie al aparatului.

Întrețineți aparatul de aer condiționat

Un alt lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este locul unde este instalată unitatea de climatizare. Unitatea externă se recomandă a fi montată în locuri ferite de soare.

Totodată, este importantă și întreținerea aparatului. Unitatea interioară trebuie curățată în fiecare an cu soluții special destinate. În caz contrar, dacă se adună murdărie, consumul de energie poate crește chiar și cu 25%, deoarece unitatea va fi suprasolicitată.