Cât curent electric consumă, de fapt, instalația de luminițe pentru brad. Cu câți lei îți va mări factura, după Sărbători
Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi suntem pregătiți să ne decorăm casele cu această ocazie, asta dacă nu am făcut-o deja.
Iar cum din nicio casă nu pot lipsi ornamentele luminoase, dar și pentru că în ultima perioadă ne confruntăm cu o creștere a prețurilor la energia electrică, este bine să știm ce putem face pentru a ne bucura de o atmosferă feerică de sărbători, dar fără a ne crește prea mult facturile la curent.
Potrivit specialiștilor, este important să știm ce tip de instalații luminoase alegem, pentru că unele dintre acestea ne pot umfla facturile, mai ales dacă le folosim foarte mult timp.
Cel mai bine este să utilizăm luminițe de Crăciun cu LED. Cu toate că acestea sunt ceva mai costisitoare, consumul lor este mai mic față de cel al instalațiilor cu incandescență. În principiu, o instalație cu 100 de becuri consumă undeva la 20-30 de wati, ajungând până la cel mult 46 de wati.
Instalația de brad clasică consumă în total 292,5 wați, aproximativ 0,29 kilowați, pe parcursul a 372 de ore. Ne duce la un total de aproximativ 109 kWh, unitatea pe care o veți vedea pe factura de energie, potrivit stiridecluj.ro.
În același timp, o instalație tip LED consumă 5-10 wați pe oră, o diferență foarte mare față de instalațiile clasice. Folosită o lună, o astfel de instalație ar consuma aproximativ 2,25 kWh.
E bine să fim precauți și să ținem cont de anumite sfaturi date de specialiști. Spre exemplu, dacă instalația de brad va fi montată afară, este de preferat ca aceasta să fie alimentată cu baterii. Dacă aveți de gând să le conectați la curentul electric, evitați ca acestea să fie în contact cu metale, mai notează sursa citată.
Unde este cel mai bine să ținem termostatul în casă? Sfaturi pentru a plăti mai puțin încălzirea în timpul iernii
Prețurile tot mai mari din ultimul an, mai ales atunci când vine vorba de energie, îi fac pe români să se gândească cu groază la facturile pe care le vor primi iarna aceasta.
Totuși, pentru a ține cât de cât sub control costurile, pe lângă deja obișnuitele recomandări privind reducerea consumului de energie atunci când nu este necesară utilizarea electrocasnicelor sau iluminatului, există și unele trucuri pentru a economisi bani.
Spre exemplu, locul din casă în care amplasăm termostatul este foarte important și, dacă facem acest lucru corect, ne poate ajuta să plătim mai puțin. Citește mai mult…