Cât de bine cunoști limba română? Cum se spune corect „MERITĂ” sau „se merită”? Greșeală gramaticală tot mai utilizată de mulți români
Puțini români sunt conștienți de diferența subtilă dintre „merită” și „se merită”. Din păcate, utilizarea incorectă a acestor forme verbale devine tot mai frecventă, chiar și printre cei care cred că cunosc regulile.
De obicei, confuzia apare din dorința de a aplica modelul unor verbe similare, cum ar fi „se cuvine” sau „se cade”, care sunt urmate de pronumele reflexiv „se”. Astfel, se observă o tendință de a folosi „se merită” în loc de forma corectă „merită”.
Este important să se înțeleagă că verbul „a merita” este un verb tranzitiv, care necesită un obiect direct.
Conform dexonline.ro, acesta implică a fi vrednic de răsplată sau de pedeapsă potrivit cu faptele sale, având dreptul să primească o răsplată bună sau rea.
Forma corectă în limba română este: „Merită”.
Excepția de la această regulă este utilizarea „se merită” în cazul în care „se” are funcție pronominală, ca în expresia „se merită unul pe altul”.
Este esențial ca în anul 2024 să se acorde o atenție sporită corectitudinii limbii române, pentru a evita perpetuarea unor greșeli gramaticale ce pot duce la divergențe între indivizi sau chiar la conflicte în anumite cazuri.