Cât de eficiente au fost vaccinurile împotriva COVID-19 în România? Răspunsul președintelui CNCAV, Valeriu Gheorghiță

Publicat: 17 08. 2021, 14:51
Actualizat: 17 08. 2021, 14:58
Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) / Sursa: Facebook - Guvernul României

Nivelul de eficiență al vaccinării împotriva infecției cu COVID-19 și spitalizării crește odată cu intervalul care trece de la adminsitrarea primei, resepctiv a celei de-a doua doze de ser și ajunge, la 14 zile de la finalizarea schemeim la 90,2%, potrivit analizei preliminare prezentate marți de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă de la sediul Guvernului, analiza preliminară a datelor de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în România.

România a depășit luni pragul de 5 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID-19, cu schema completă, după ce fuseseră aproape 12.000 de imunizări, în ultimele 24 de ore.

Pe de altă parte, numărul de infecții crește rapid, în comparație cu perioada anterioară. S-au înregistrat în ultimele 24 de ore 544 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică, iar bilanțul a ajuns la 1.088.053 de cazuri confirmate.

Vaccinarea completă scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2

„Unul dintre obiectivele importante ale strategiei naționale devaccinare împotriva COVID-19 este acest indicator al eficienței și în acest moment suntem în măsură să vă prezentăm datele de eficiență pentru România. Până la acest moment ne-am uitat la eficiența care a fost publicată din viața reală în state precum Israel, Marea Britanie, Statele Unite și așa mai departe. Ca atare azi vom prezenta pe o analiză efectuată pe valul trei, tocmai pentru a avea un număr suficient de persoane vaccinate și un număr suficient de cumulare a cazurilor în perioada celor patru luni d ela începutul lui februarie până la sfârșitul lunii mai”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Datele au fost agregate anonimizat din Coronaforms, iar cazurile pozitive au provenit atât din testările în baza definiției de caz și a anchetelor epidemiologice, cât și cele la cerere și cuprindși cazuri asimptomatice.

Au fost analizate rezultatele la persoanele nevaccinate, cât și la cele vaccinate, pentru patru intervale de timp de la data dozelor, până la testele pozitive, pornind de la intervalul de 1-14 zile de la prima doza, când persoana vaccinată nu are protecție maximă în fața COVID-19, până la peste 14 zile de la doza a doua, respectiv finalul schemei de vaccinare.

„Uitându-ne la doza doi, persoanele vaccinate practic cu schemă completă la mai mult de 14 zile, vedem că eficiența pentru prevenirea infecției este de 90,2%. Asta înseamnă că o persoană vaccinată complet este de zece ori mai protejată împotriva infecției decât persoanele nevaccinate, ceea ce confirmă, dacă vreți, și pe datele din viața reală din România, pe valul trei, vorbim cel mai probabil de tulpona Alpha, tulpina britanică dominantă, că vaccinurile previn îmbolnăvirea cu o eficiență de peste 90%”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Sursa: Valeriu Gheorghiță
/ CNCAV

Eficiența împotriva spitalizării cu COVID-19 este chiar mai ridicată pentru acest interval, respectiv de 92,8%.

Sursa: Valeriu Gheorghiță
/ CNCAV

Procentul e de 93,2% în cazul protecție în fața deceselor.

În concluzie, Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinarea cu schema completă

  • Scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
  • Scade de 12 ori riscul de spitalizare și internare la ATI
  • Scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2

Conferință de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV:

Metodologia folosită: