Ștefan Popescu, analist de politică externă, a vorbit pentru Gândul despre atacul terorist de la Moscova, revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic. Specialistul susține că atentatul de la Moscova nu are legătură, nici cu Ucraina și nici cu alegerile prezidențiale, precizând că aceste organizații au propiul «timing» și propria agendă. În plus, analistul mărturisește că tragedia de la Moscova arată cel mai bine „problemele care apar din cauza încetării cooperarii pe linie antitero între serviciile rusești și cele occidentale.”
Reamintim că, potrivit ultimului bilanț venit de la Moscova, 115 oameni au murit și aproape 150 au fost răniți după ce cel puțin cinci atacatori care purtau costume de camuflaj au deschis focul asupra miilor de persoane care se aflau într-o sală de spectacole, apoi au dat foc.
Putin a convocat Consiliul de Securitate, iar autoritățile fac apel către populație să doneze sânge pentru victimele atacului. FSB a anunțat sâmbătă că a reținut 11 persoane implicate în atac. Președintele rus nu a vorbit încă public despre atac.
„În ciuda unei represiuni masive, dar și a unor investiții foarte mari și a unor programe sociale generoase, republicile autonome din Caucazul de Nord sunt un teren fertil pentru organizațiile islamiste cu ramificații în Orientul Mijlociu și în Afganistan. Foarte activă este organizația Statul Islamic-Khorasan, branșa Statului Islamic din Afganistan.
De altfel, din Ingușetia și Daghestan au plecat cei mai mulți combatanți ai Statului Islamic. Cifrele oficiale vorbesc de 4500-5000. Atentatul de la Moscova nu are legătură, nici cu Ucraina și nici cu alegerile prezidențiale. Aceste organizații au propiul «timing» și propria agendă. Atentatul arată problemele care apar din cauza încetării cooperarii pe linie antitero între serviciile rusești și cele occidentale.”
Analistul Ștefan Popescu susține că, fără o cooperare internațională, este greu pentru orice servicii, oricât de performante ar fi, să acopere in totalitate un dosar atat de complex, cum este cel al unor organizații teroriste.
Acesta concluzionează că avertizările ambasadelor SUA și Marea Britanie nu au fost luate în seamă de Putin, fiind catalogate ca fiind intoxicăro menite să destabilizeze.
„În contexul neîncrederii profunde și adversității față de SUA și Marea Britanie, avertizările ambasadelor celor două state occidentale din 7 martie, au fost interpretate ca intoxicări menite să destabilizeze deși, serviciile rusești însele întreprinseseră acțiuni împotriva unor grupări islamiste, atât în Ingușetia, cât și în capitala Moscova.
Fără o cooperare internațională, este greu pentru orice servicii, oricât de performante ar fi, să acopere in totalitate un dosar atat de complex, precum cel al unor organizații teroriste care sunt aidoma unor nebuloase, cu ramificații internaționale. În contextul actual de război, atentatul de la Moscova pune în evidență o anumită fragilitate structurală a Rusiei, dată de islamizarea unor nuclee militante din rândul comunităților musulmane ruse”, a conchis interlocutorul Gândul.
Statele Unite au avertizat Rusia în martie cu privire la un atac terorist care ar putea să vizeze “mari adunări” la Moscova, a transmis Casa Albă, la câteva ore după atentatul în care au murit peste 60 de oameni.
La începutul acestei luni, au avertizat Rusia despre posibilitatea unui atentat terorist la Moscova care viza mari adunări de oameni.
“La începutul acestei luni, guvernul american a avut informaţii despre proiectul unui atentat terorist la Moscova, posibil vizând adunări mari, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtăşit aceste informaţii cu autorităţile ruse”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.
Gordon Corera, corespondent BBC, a transmis că Kremlinul a considerat aceste avertismente „propagandă”, chiar și după ce SUA și-au făcut publice îngrijorările la adresa americanilor care stau în Rusia.
Xi Jinping i-a transmis „condoleanţe” lui Vladimir Putin, după atacul terorist de la periferia Moscovei.
„China condamnă cu fermitate atacul terorist şi susţine cu tărie eforturile guvernului rus de a menţine securitatea şi stabilitatea în Rusia”, este mesajul liderului chinez, potrivit agenţiei oficiale China Nouă.
Și premierul Indiei, Narendra Modi, a condamnat și „atacul terorist odios”, adăugând într-o postare pe Twitter/X că țara sa este „solidară cu guvernul și poporul Federației Ruse în acest moment dureros.”
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a urat însănătoşire grabnică victimelor atacului mortal asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, a indicat sâmbătă viceprim-ministrul rus Tatiana Golikova, după o întâlnire cu şeful statului.
„Preşedintele le-a urat tuturor însănătoşire grabnică şi le-a transmis medicilor recunoştinţa sa”, a spus Tatiana Golikova, citată de agenţiile ruse de presă.
Din cauza atacului de vineri seara într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, „Uniunea Rusă de Fotbal şi Federaţia de Fotbal din Paraguay au decis să anuleze meciul amical dintre echipele Rusiei şi Paraguayului”, a precizat RFS într-un comunicat.
Meciul, care ar fi trebuit să aibă loc luni, pe stadionul Dinamo din Moscova, ar putea fi organizat la o dată ulterioară, potrivit aceleiaşi surse. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat imediat anularea tuturor evenimentelor publice din acest weekend.
CITIȚI ȘI: