Cât de infecțioasă este noua tulpină de COVID-19? Răzvan Cherecheș: „Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale”. Ce e de făcut?
Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a făcut câteva recomandări în contextul în care noua tulpină, din Africa de Sud, a SARS-CoV-2, denumină Omicron, care se transmite extrem de rapid, conform datelor inițiale, începe să își facă apariția în Europa.
„Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă”, a explicat Răzvan Cherecheș, vineri seara, printr-o postare pe contul de Facebook, unde a publicat un grafic realizat de specialiști.
„Dacă datele inițiale se confirmă – noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta – creștere cu 500% mai mare. Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale… Sacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0 …”, a scris specialistul în sănătate publică.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, vineri, că sunt informații care indică faptul că tulpina Omicron ar fi de patru ori mai contagioasă decât varianta Delta. „Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar probabil că sunt speculații foarte multe. Sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din Sudul Africii și intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă”, a spus Alexandru Rafila, care a recomandat românilor să evite deplasările în Africa de Sud, Botswana.
„Va ajunge și în România, sigur”, a spus Alexandru Rafila.
Și șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 din Africa de Sud are tendința să devină dominantă în Africa de Sud și nu este exclusă să devină predominantă chiar la nivel global. De vineri, presa europeană a început să anunțe apariția tulpinii pe continent, de exemplu în Belgia și Germania.
De vineri, presa europeană a început să anunțe apariția tulpinii Omicron pe continent, de exemplu în Belgia și Germania.
Pașii de urmat
În acest context, Răzvan Cherecheș a realizat și publicat, sâmbătă, o listă cu pașii următori:
„- Așteptăm rezultatele testelor privind efectul vaccinurilor asupra tulpinii – cam în 2 săptămâni ar trebui să avem primele rezultate;
– Continuăm să ne vaccinăm – tulpinile suferă mutații în populația de persoane nevaccinate + vaccinurile reduc simptomele severe și decesele
– Transmiterea este prin aer și la această tulpină – continuăm cu măștile, ventilația, distanțarea, testarea rapidă în masă
– Extindem și întărim utilizarea certificatului verde ca să îi protejăm pe cei nevaccinați de infecție.”