Prima pagină » Actualitate » Cât de inspirată este cumpărarea unui apartament în această perioadă și cât de vechi sau nou trebuie să fie blocul. EXPLICAȚIILE unui expert imobiliar

Cât de inspirată este cumpărarea unui apartament în această perioadă și cât de vechi sau nou trebuie să fie blocul. EXPLICAȚIILE unui expert imobiliar

Cât de inspirată este cumpărarea unui apartament în această perioadă și cât de vechi sau nou trebuie să fie blocul. EXPLICAȚIILE unui expert imobiliar

Românii nu prea mai vor să audă de credite, în această perioadă, și se îndreaptă mai mult către chirii decât să cumpere apartamente. Luna trecută, s-au vândut aproape 60.000 de locuinţe în toată ţara, o cifră uşor mai mare faţă de luna trecută, dar mai mică faţă de anul trecut.

„Chiriile sunt pe val în momentul în care achiziţiile sunt amânate. E normal ca în această perioadă, chiriile să crească şi trendul de creştere se menţine. Piaţa achiziţiilor este într-o oarecare stagnare, o amânare. Starea de incertitudine e normal să îi pună pe oameni în postura în care să spună: mai stau puţin să se liniştească lucrurile ca să cumpăr”, a precizat pentru Observator TV Alex Printz, expert în imobiliare.

Ce alegem: blocuri vechi sau noi?

Alex Printz a mai afirmat că s-au segmentat preţurile, iar acest uşor blocaj în partea de creditare a segmentat piaţa în blocuri construite înainte de ’77, blocuri după ’80, chiar blocurile noi, în toată ţara.

Cele înainte de ’77 au înregistrat scăderi şi probabil vor mai înregistra scăderi, iar cele noi nu au tendinţă de scădere.

„Blocurile vechi au un mare atuu, au infrastructura deja dezvoltată pe lângă ele, locaţiile, în mare parte, sunt premium, au logistica bine dezvoltată pe lângă ele. Blocurile noi, acum, îşi dezvoltă logistica. Vorbim nu doar de parcuri, ci şi de acces la mijloacele de transport. Blocurile vechi rămân în continuare în cerere, doar că momentan, lumea este reticentă. Pot să îi asigur pe oameni că blocurile vechi sunt construite foarte riguros”, a mai explicat expertul imobiliar.

„Piaţa va mai trece prin câteva luni de stagnare, iar când ştirile vor deveni uşor mai pozitive, adică inflaţia va începe să scadă, creditarea se mai relaxează puţin, IRCC-ul şi ROBOR-ul se mai stabilizează, cu siguranţă va intra pe un trend tranzacţional”, a adăugat el.

Cât să aşteptăm până cumpărăm un apartament?

Alex Printz a spus și cât ar trebui să așteptăm până să achiziționăm un apartament, în această perioadă.

„Depinde de nevoie. Dacă nevoia ta e urgentă de mutare, ia-o acum. Bocurile noi nu se vor ieftini, asta pot să vă asigur, iar la blocurile vechi, dacă mai e o ieftinire de 0,8% sau de 1%, sincer e irelevantă”, a concluzionat expertul imobiliar, pentru sura citată.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele