Ce știu românii despre eticheta Nutri-Score și cât de mult țin cont de ea când aleg produsele alimentare. „Mă uit numai la garanție, atât, să fiu sinceră” | VIDEO

Publicat: 23/10/2022, 15:03
Actualizat: 23/10/2022, 15:17

Decizia Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) privind interzicerea vânzării în România a alimentelor care au etichetă Nutri-Score a alarmat producătorii autohtoni, după ce președintele ANPC, Horia Constantinescu, a afirmat că termenul de 1 noiembrie rămâne în vigoare pentru interdicția de a folosi această etichetare pe produsele din magazine. Situația controversată a produs confuzie și în rândul consumatorilor, unii neînțelegând de ce eticheta nu mai poate fi folosită. Printre consumatori sunt însă mulți care nici nu știu ce reprezintă eticheta Nutri-Score și spun că nu au ales niciodată produsele din magazine în funcție de acest indicator al conținutului.

Confuzia s-a produs și din cauza faptului că eticheta Nutri-Score a apărut pe diverse produse, la un moment dat, fără ca oamenii să primească explicații despre necesitatea și utilitatea ei. Despre o comunicare oficială nici nu putea fi vorba, în condițiile în care acest tip de etichetare nu a fost reglementat.

Eticheta-semafor, cum mai este cunoscută, are 5 culori, de la verde la roșu, și a fost propusă pe baza informațiilor științifice și a recomandărilor diferitelor comitete internaționale de experți. Eticheta ar trebui să îi ajute pe consumatori să facă alegeri nutritive atunci când își umplu coșurile de cumpărături și să îi încurajeze pe producătorii de alimente să îmbunătățească valoarea nutrițională a produselor lor.

Verde închis înseamnă că un produs este bun pentru consum, în timp ce roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și ar trebui evitat.

Ideea unei etichete nutriționale pe partea din față a ambalajului a luat naștere în Franța, după ce profesorul Serge Hercberg a propus, în 2014, mai multe măsuri menite să aducă un nou impuls zonei nutriționale din țara sa.

Eticheta Nutri-Score, subiect de scandal în industria alimentară

În decembrie 2021, eticheta Nutri-Score a devenit subiect de scandal în industria alimentară, după ce guvernul francez a fost acuzat că acționează în interes propriu prin sprijinirea acestei etichete.

Pe de altă parte, mai mulți producători de alimente tradiționale au susținut că eticheta-semafor, prin algoritmul de calcul, discriminează alimentele pe baza compoziției lor nutritive.

Eticheta depășește cu mult scopul unei diete sănătoase, beneficiind de ea doar… marile lanțuri. Cetățenii și consumatorii din UE nu beneficiază de Nutri-Score, din păcate”, spunea fondatorul Alianței No-Nutriscore din Belgia, Luciano Stella.

În România, decizia ANPC de a interzice vânzarea alimentelor care au etichetă Nutri-Score a fost luată având în vedere că nu există o legislație națională sau comunitară pe care să fie bazată această etichetare, iar măsura este considerată a fi discriminatorie pentru producători.

Mulți oameni nu știu ce înseamnă eticheta-semafor

Deși a ajuns un subiect controversat, majoritatea oamenilor susțin că nu țin cont de ce scrie pe eticheta Nutri-Score când aleg un produs din magazin. Întrebați ce reprezintă această etichetare, cei mai mulți au recunoscut că nici măcar nu știu ce înseamnă.

”Mă uit numai la garanție, atât, să fiu sinceră. De acum, știu”, a spus o femeie.

„În general, țin cont și citesc eticheta”, a fost răspunsul unui alt consumator.

Întrebat dacă, atunci când face cumpărăturile, ține cont de eticheta Nutri-Score, un tânăr a răspuns: „Câteodată da, mă uit la ele”.

Unii cumpărători susțin că le-ar fi fost util să cunoască aceste detalii de etichetare a produselor alimentare din magazine, alții spun că pentru ei eticheta nu contează, iar, pentru a mânca sănătos, preferă să consume alimentele pregătite în casă.

”Să știți că eu chiar am nevoie de așa ceva, că am diabet. Îl am la început și până mă obișnuiesc… E important ce mi-ați zis”, a spus o femeie.

”Nu mănânc d-astea cumpărate. Nici suc nu beau, ce se vinde în magazine. Numai ce fac eu. Fierb un cartof și-l mănânc cu ceapă”, a răspuns o altă femeie, întrebată dacă alege produsele alimentare ținând cont de eticheta Nutri-Score.

Președintele ANPC: „Nu vorbim de «sănătos» sau «nesănătos», vorbim de nutrițional”

Într-o declarație pentru Gândul, Horia Constantinescu a spus că ANPC nu va mai putea avea nicio problemă cu aceste produse din magazine, dacă la nivel european se va lua o decizie de aprobare a acestei grile sau a unei scări de evaluare nutriționale.

Președintele ANPC a explicat că fiecare om are nevoi alimentare diferite și trebuie să țină cont de propriul metabolism atunci când alege un produs din punct de vedere al aportului nutrițional.

Aportul nutrițional al unei persoane – fără a fi nesănătos, atenție mare – este mult mai mare în raport cu munca pe care o desfășoară fiecare dintre consumatori. Nu putem să îi transmitem celui care amestecă în beton în fiecare zi 12 ore că trebuie să mănânce, nu știu, o salată cu un pește fiert, pentru că a doua zi nu s-ar mai putea prezenta pe șantier. Așa că nu vorbim de «sănătos» sau «nesănătos», vorbim de nutrițional. Or, interpretarea, din păcate, este la acest moment, că vorbim de alimente sănătoase sau nesănătoase”, a precizat Horia Constantinescu.

Șeful ANPC a mai afirmat și că evaluarea nutrițională depinde de mai multe aspecte, inclusiv zone geografice, în contextul în care mulți dintre cetățenii europeni care locuiesc în zone friguroase au nevoie de un aport caloric suplimentar, prin comparație cu cei care trăiesc în zone mai călduroase.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri