Cât de valoroase sunt deșeurile de ambalaje

Publicat: 22/07/2022, 10:00

Deșeurile de ambalaje sunt extrem de valoroase, atât din punct de vedere al prețului, cât și al sănătății, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje, în cadrul emisiunii “Gândul Green”.

Răspunsul la întrebarea: cât de valoroase sunt (n.r. deșeurile de ambalaje) este extrem de simplu: extrem de valoroase. Putem să dăm cifre, putem să spunem că o tonă de deșeu hârtie-carton se poate vinde astăzi cu aproape 9-10 milioane (n.r 900 – 1.000 lei), putem spune că deșeul din PET, tona de deșeu practic și-a triplat valoarea la poarta reciclatorului în ultimii doi ani, de la 1.200 de lei la 3.600 de lei se poate obține astăzi pe tona de PET. Dar acestea presupun acea colectare separată cu un singur scop și anume deșeul colectat astfel va avea calitate – dădeam exemplu data trecută o sticlă de ulei cu puțin ulei rămas pus alături de hârtie, ceea ce este incorect, infestează practic și distruge întreaga cantitate de hârtie-carton din pubela albastră. Ele vor putea fi reciclate doar dacă sunt colectate separat altfel există riscul să putem obține doar incinerarea lor. Aici, dacă vorbim din punct de vedere economic. Dacă lărgim cadrul, răspunsul este același: sunt extrem de valoroase pentru că ele practic conservă resurse  – prin reciclarea hârtiei nu mai suntem nevoiți să tăiem copaci. Asta presupune, în spectrul larg, un aer curat și șansa generațiilor viitoare de a avea o viață măcar la fel de bună ca a noastră. Sticla, dacă dați exemplul sticlei, într-adevăr se dezintegrează într-un milion de ani, poate, dar trebuie să vedem și  partea cealaltă: ea poate fi reciclată de peste un milion de ori, adică practic… N-are sfârșit… Poate fi reciclată la nesfârșit. Celelalte materiale, dacă vorbim de plastic, care are impactul cel mai devastator, la nivel de sănătate generală, el se dezintegrează în funcție de celelalte componente, de la 10 la 200 de ani, pungile de hârtie, de pildă, se pot dezintegra într-o lună, dar în același timp paharele de cafea, care au și pelicula aceea protectoare, se descompun în 50 de ani. Indiferent de numărul anilor în care se descompun, și dădeam aceste exemple de la 50 de ani la 500 de ani, dacă vorbim de alte recipiente din plastic, trebuie să înțelegem că în toată această perioadă de descompunere de fapt substanțele toxice sunt absorbite de pământ și ajung în pânza freatică. În continuare, plasticul ajunge în râuri și cu toții suntem la un moment dat în situația de a mânca plastic atunci când consumăm pește, de exemplu. Deci, implicarea la nivel de sănătate este extrem de mareȚ, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje.

Asociația OIREP Ambalaje cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a demarat campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri. Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri