Ce riscă șoferii care nu au permisul auto asupra lor, când sunt opriți în trafic. Cât este amenda
În cazul în care ai plecat la drum cu mașina, șofer fiind, dar ai uitat permisul auto acasă, trebuie să știi ce riști. Ei bine, nu este caz penal, dar amenda este destul de mare și mai poți fi sancționat și cu puncte de penalizare. E adevărat că puteți scăpa şi cu un simplu avertisment verbal sau în scris, dacă polițistul este înțelegător, dar nu este indicat să vă bazați pe acest lucru.
Este bine de știut că şoferii trași pe dreapta la un control, conform legii, trebuie să prezinte agenţilor de la Poliţia Rutieră, în mod obligatoriu, permisul de conducere.
În cazul în care dețineți un permis auto valabil, dar nu îl aveți asupra voastră, la un eventual control de rutină, agentul va verifica prin stație – în baza CNP-ului – dacă aveți permis de conducere.
Iată ce prevede Codul Rutier, dacă nu ai permisul la tine:
„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”. Amendă de până la 1.160 de lei, pentru şoferii fără permis
„Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.
Codul Rutier 2022. Noi reguli pentru a obţine permisul de conducere
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat – în ianuarie 2022 – noua lege care prevede noi reguli pentru cei care vor să obţină permisul de conducere.
Actul normativ, iniţiat de senatorul USR Cosmin Poteraş, prevede introducerea de cursuri de conducere defensivă şi de prim-ajutor, atât pentru obţinerea permisului de conducere cât şi pentru cei care au permisul suspendat, notează Antena 3.
„Anual, aproape 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în accidente rutiere pe drumurile din România şi aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieţi omeneşti şi cea mai simplă cale este prevenţia.
Cred că educaţia rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conştientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă şi – pe de alta – îi pregăteşte pe şoferi să conducă defensiv.
De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieţi omeneşti, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiţie pentru obţinerea permisului”, a transmis Cosmin Poteraş, potrivit unui comunicat de presă al USR.
Ce prevede noua lege promulgată de Klaus Iohannis
Proiectul prevede ca cele două cursuri să fie introduse în cadrul pregătirii teoretice și practice pe care o fac persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obținerea permisului de conducere în următoarele situații:
- obținerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;
- beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârșirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenționale;
- dispunerea sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta contravențională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
- obținerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.