„Vine omul, stă oleacă, mai vorbește, dar și pleacă!”. Cât este indicat să stai într-o vizită, ca să nu deranjezi gazda
De obicei, vizitele de sărbători sunt un prilej de bucurie, dar se pot transforma rapid într-un adevărat coșmar. Astfel, trebuie să știi cum să te porți atunci când ești invitat la cineva acasă, chiar și atunci când vorbim de rude apropiate, sau dacă mergi la cineva în alt oraș sau țară. Și, mai ales, cât ar trebui să stai… ca să nu deranjezi gazda.
Există câteva reguli de etichetă pentru un musafir, dar cea mai importantă este aceea de a arăta aprecierea gazdei în timpul și după vizită.
Vizitele de sărbători se pot întinde pe mai multe ore, iar dacă atmosfera este plăcută și gazda încântată de prezența ta, atunci poți sta în jur de 5 ore, notează Știrile Pro TV.
În schimb, dacă atmosfera se strică sau gazdele se arată plictisite, atunci e semn de plecare. Poți să mai stai, doar dacă ați început un joc de societate… sau urmează friptura ori desertul.
Însă… după desert, poți sa mai stai aproximativ o oră, iar apoi ar trebui să te pregătești de plecare.
În general, când mergi într-o vizită, e bine să iei „pulsul” casei, să fii atent la nevoile gazdei. Și după ce s-a mâncat, băut, vorbit și povestit, vizita ar trebui să se încheie.
Ce faci, când stai peste noapte
Iată ce trebuie luat considerare, atunci când planifici să stai peste noapte la cineva acasă. În general, fă-ți vizita scurtă și plăcută și limitează-ți șederea la maxim trei nopți.
Mai mult, adu-ți propriile articole de toaletă (săpun, șampon și pastă de dinți) și menține curată baia: șterge orice urme în cadă, reziduuri de cremă de ras în chiuvetă, păr pe orice obiect sau suprafață, sau murdărie pe săpun. De asemenea, fă-ți patul și curăță după tine, iar hainele să fie ținute în valiză sau în sertare.
Oferă-te să ajuți, în special în bucătărie, cu excepția cazului în care gazda se opune, oferă-te să contribui la cumpărături, dacă stai mai mult de două sau trei nopți.
Totodată, ar fi frumos să aduci un cadou sau să faci cinste cu o seară în oraș.
Alte sfaturi: Atenție mare la curățenia în bucătărie, așează capacul toaletei, stinge lumina când ieși din cameră și închide sertarele și dulapurile, după ce le deschizi.
În ultima zi în care ești oaspete, verifică camera și baia pentru obiectele pe care le-ai adus cu tine. Apoi, curăță camera, șterge suprafețele din baie și asigură-te că toate prosoapele folosite sunt în coșul de rufe, iar obiectele împrumutate sunt returnate.
Pentru șederi mai lungi, ar fi o idee bună să planifici câteva excursii de o zi care vă vor oferi atât ție, cât și gazdei puțin timp departe unul de celălalt.
Chiar dacă gazda îți spune să „te simți ca acasă”, întreabă întotdeauna înainte de a te servi cu băuturi și gustări.
Nu înseamnă că ai acces liber la tot în casă, dacă ești oaspete. De asemenea, ar trebui să te oferi să contribui la cumpărături sau, mai bine, să mergi din proprie inițiativă la magazin, mai ales dacă ai terminat ceva sau ai observat că este nevoie de ceva: lapte, cafea, suc ș.a.
Ce să nu faci într-o vizită
Când mergi într-o vizită, nu solicita să aduci cu tine și animalul de companie cu tine. În cazul unei călătoriicu animalul de companie, încearcă să găsești o pensiune bună în zonă sau stai la un hotel care acceptă animale.
Și nici nu interveni în privința animalelor de companie ale gazdei. Nu hrăni animalele de companie, nu comenta comportamentul lor și nu le lăsa afară fără să întrebi în prealabil. Rolul tău ca oaspete este să le spui cât de adorabile sunt animalele lor și… atât!
Nu adu persoane străine în casa gazdei tale și nu folosi telefonul, computerul sau orice alt echipament al gazdei, fără a întreba.
Nu adu prea multe bagaje și, în general, nu folosi toată apa caldă în timpul dușului, dacă aceasta este limitată. Niciodată să nu pleci fără să îți iei rămas-bun și să mulțumești.
De asemenea, poți lăsa un mic cadou sau poți trimite niște flori în semn de mulțumire pentru gazdă.
Oferă-te să gătești sau fă cumpărături dacă plănuiești să stai mai multe nopți, iar dacă gazda refuză, atunci poți să faci cinste cu mâncare comandată.
Dacă gazda pare inconfortabilă, nu mai face conversație sau se retrage mereu în cameră, atunci este cazul să îți scurtezi vizita. Adică… să pleci cât mai curând!
ATENȚIE! Dacă ești într-o vizită și nu rămâi peste noapte, iar gazda mătură sau se apucă de curățenie, ar fi cazul ca vizita să se încheie. Cel puțin, așa spune o vorbă din bătrâni… Iar o altă vorbă din bătrâni ar putea fi concluzia acestui articol: „Vine omul, stă oleacă, mai vorbește, dar și pleacă”!