Prima pagină » Actualitate » Cât mai costă să închiriezi o garsonieră în București. Prețurile, mai mari și cu 25% față de 2021!

Cât mai costă să închiriezi o garsonieră în București. Prețurile, mai mari și cu 25% față de 2021!

Cât mai costă să închiriezi o garsonieră în București. Prețurile, mai mari și cu 25% față de 2021!

A venit toamna, iar studenții se pregătesc de începerea noului an universitar. București este nu doar capitala României, ci și cel mai mare centru de învățământ din țară, așa că nu-i de mirare agitația de pe piața imobiliară din aceste zile.

Mulți se întreabă cât mai costă să închiriezi o garsonieră în București. Ei bine, prețurile au explodat și sunt chiar și cu 25% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut!

Garsoniera se închiriază cu 300 de euro

Revenirea studenților în București a dus la o nouă majorare a prețurilor la chirii.

În prezen, o garsonieră se închiriază începând cu 300 de euro pe lună, iar pentru apartamentele cu două camere, se plătesc și 450 de euro!

„Sincer, pentru nivelul meu de buget, cam ridicate. Am gasit un fel de garsoniera la 500-600 de euro, cel mai ieftin, într-un bloc nou, zona mai sigură, iar așa prin oraș, undeva la 3-4 sute de euro, la condiții minime de existență”, se vaită un student, într-un material difuzat de Digi 24.

Altcineva este de aceeași părere: „Jalnic, vă spun sincer! Să îți permiți să stai într-o chirie acum trebuie să ai un salariu de 4000 de lei. Am cunoștințe care stau cu 400 de euro într-o garsonieră în Bragadiru, adică Ilfov”. „Bănuiesc că din cauza crizei economice, aceste prețuri vor tot crește și din cauza inflației, evident, la fel ca și celelalte prețuri”, mai adaugă un student.

Mai sunt apartamentele de închiriat o afacere rentabilă?

Mulți experți în imobiliare afirmă că oferta de pe piața chiriilor a scăzut deoarece sunt tot mai puțini cei care au cumpărat locuințe pe care să le închirieze pentru un venit suplimentar.

Și asta fiindcă la un calcul simplu se observă că rata unei locuințe poate depăși suma cu care se închiriază garsoniera.

„Avem scumpiri accentuate la garsoniere, dar și la apartamentele cu 2 camere. Avem creșteri de aproximativ 25% pentru chirii indiferent că vorbim de locuințe vechi sau noi. A scăzut și apetitul pentru achiziție. Principalul motiv ar fi un blocaj pe piața bancară, vorbim de ROBOR mare, de inflație, de credite acordate mai greu. Ar fi și un factor cu privire la stocul de apartamente pe care le deține la momentul de față Bucureștiul. Vorbim de autorizații într-un număr mult mai mic decât anii trecuți”, spune Cosmin Gîță, manager de vânzări în imobiliare.

Piața imobiliară menține prețurile ridicate

Dar nu numai chiriile s-au scumpit, ci și prețurile pentru apartamentele scoase la vânzare. Pe un site de vânzări și închirieri de apartamente, prețurile locuințelor din București au crescut cu 8,8% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Ramona Ganea, expert în imobiliare, explică de ce s-au scumpit apartamentele: „Întâmpinăm tot felul de dificultăți pe partea de achiziții de materiale de construcții si tot ce înseamnă cost al construcției. Datorită faptului că există o criză a energiei vizibilă, costurile de producție pentru absolut orice cresc, asta se reflectă evident și în prețul unui apartament nou. Dacă în anii trecuți, s-ar fi încadrat într-un apartament cu 3-4 camere, cuplurile tinere se uită în acest moment și către apartamentele cu 2 camere”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și