Cât mai lasă românii BACȘIȘ la restaurant. Unii angajați din localuri ajung să câștige și 200-300 de lei în plus/lună

Publicat: 23 11. 2023, 19:49
Actualizat: 23 11. 2023, 19:54
FOTO - Caracter ilustrativ

Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut – anul trecut – cu 45%, față de 2019, iar angajații care lucrează în localuri au început să și câștige 200-300 de lei în plus la salariu, numai din fiscalizarea bacșișului. Însă, marii antreprenorii se plâng că există în continuare patroni care nu declară încasările sau bacșișul și, în acest mod, le fac concurență neloială.

Cifra de afaceri a restaurantelor a urcat spectaculos, de la 28 de miliarde de lei, în 2019, la 40 de miliarde anul trecut. 1,7 miliarde de euro au fost încasările doar din București. În top urmează Constanța, Cluj, Timișoara și Iași, iar pe ultimele locuri se află Ialomița, Tulcea, Sălaj și Mehedinți.

Bacșișul e impozitat cu 10% și se regăsește apoi în veniturile oficiale ale angajaților.

„Urmează o perioadă în care oamenii vor înțelege acest lucru. Că, dacă vrei să trăiești într-o țară, și un spital, și o stradă, și să poți să stai în siguranță, trebuie o bucățică din veniturile tale să le dai statului. 10%, cred că oriunde în lume, e un impozit minim”, a precizat Daniel Mischie, reprezentant H.O.R.A.*, la Știrile Pro TV.

Cât lasă românii bacșiș, la restaurant

  • 8% în restaurantele mici de cartier, de unde luăm în grabă meniul zilei;
  • 10-15% în localurile mari, unde mergem la ocazii speciale;
  • Până la 25% în restaurantele de lux.

Deci, în medie 12%, dar cifrele nu sunt finale, pentru că peste trei săptămâni încep petrecerile de sărbători ale firmelor, iar pentru prima dată organizatorii pot trece pe factura decontată de companie și bacșișul, notează sursa citată.

„Compania nu avea posibilitatea să plătească decât strict contravaloarea bunurilor. Bacșișul, întotdeauna venea un director, un patron, că n-avea posibilitatea legal. În momentul de față, orice companie are posibilitatea în limita a 15% din cuantumul respectivului contract să lase acest bacșiș”, a declarat și Ion Biriș, un alt reprezentant H.O.R.A.

Pentru restaurante ar putea urma, însă, un nou val de creșteri de preț, pentru că, de la 1 ianuarie, taxa pe valoarea adăugată la alimente cu peste 10% zahăr se majorează de la 9 la 19%. Astfel, scumpirea se va regăsi, mai mult ca sigur, în prețul deserturilor. Patronatul din industria ospitalității cere, în acest context, Ministerului Finanțelor să mențină TVA-ul de 9% pentru toate produsele din meniu.

*„HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional. Este vocea industriei care se luptă pentru o legislație care să încurajeze și să susțină investițiile, reprezentând afacerile din întreg sectorul, de la restaurante, hoteluri, cafenele, până la baruri și companii de catering”, se arată în descrierea publicată pe site-ul Organizației, horaromania.org.