Prima pagină » Actualitate » Cât mai valorează în 2024 o DACIA 1300 din 1973? Ce trebuie să facă colecționarii pentru a o declara „vehicul istoric”

Cât mai valorează în 2024 o DACIA 1300 din 1973? Ce trebuie să facă colecționarii pentru a o declara „vehicul istoric”

Cât mai valorează în 2024 o DACIA 1300 din 1973? Ce trebuie să facă colecționarii pentru a o declara

Dacia 1300, un simbol al perioadei comuniste din România, continuă să atragă interesul pasionaților de automobile clasice. Aceștia caută îndeosebi autoturismele cu piesele originale, fără modificări și adăugiri făcute de proprietari și sunt dispuși să plătească sume importante pentru astfel de mașini de coleție.

Dacia 1300, chiar dacă a dispărut din traficul de zi cu zi, continuă să fie un simbol al nostalgiei auto românești, fiind apreciată de colecționari și pasionați. Obținerea statutului de vehicul istoric poate crește valoarea acesteia pe piață și oferă numeroase avantaje fiscale.

Valoarea unei Dacii 1300 depinde de anul fabricației, starea tehnică și originalitatea componentelor.

Valoarea Daciei 1300 în funcție de anul fabricației

  • Dacia 1300 din 1973
    Un proprietar scoate pe o platformă online la vânzare un model din 1973 la prețul de 2.400 de euro. Mașina este funcțională și include toate actele necesare pentru înscriere.
  • Dacia 1300 din 1976
    Alt exemplu, din 1976, este scos la vânzare pentru 1.890 de euro. Mașina are ITP valabil până în septembrie 2025 și păstrează componentele originale, inclusiv barele cromate, oglinda exterioară și alte ornamente specifice.
  • Dacia 1300 din 1983
    Un model din 1983, care deține deja atestat de vehicul istoric, este vândut la 2.900 de euro. Mașina are asigurare valabilă, dar ITP-ul este expirat, scrie Antena 3.

Cum poate fi declarată vehicul istoric

Pentru ca o Dacia 1300 să fie recunoscută ca vehicul istoric, trebuie respectate următoarele condiții:

  1. Vechimea: Trebuie să fi trecut cel puțin 30 de ani de la încetarea producției modelului respectiv.
  2. Originalitatea: Vehiculul trebuie să fie complet original, fără piese modificate sau modernizate.
  3. Atestat Retromobil: Proprietarul trebuie să obțină un atestat emis de Retromobil Club România.

Pașii pentru certificare

  1. Evaluarea de către Retromobil Club România: O comisie inspectează mașina și verifică originalitatea.
  2. Obținerea cărții de identitate de la RAR: Registrul Auto Român verifică starea tehnică și caracteristicile vehiculului, conform specificațiilor din anul fabricației.
  3. Statutul de vehicul istoric: După verificare, acest statut este înscris în cartea de identitate a vehiculului.

Vehiculele istorice beneficiază de scutiri de impozit și rovinietă, iar pentru asigurarea RCA acestea au un regim special. Membrii Retromobil Club care sunt înscriși de cel puțin 6 luni plătesc o taxă de 60 de lei pentru 6 luni sau 100 de lei pe an pentru această asigurare, potrivit informațiilor publicat pe juridice.ro.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și