Prima pagină » Actualitate » Cât mai valorează în 2024 un carnet CEC din perioada comunistă? Colecționarii le „vânează” și sunt dispuși să ofere sume importante pentru ele

Cât mai valorează în 2024 un carnet CEC din perioada comunistă? Colecționarii le „vânează” și sunt dispuși să ofere sume importante pentru ele

Cât mai valorează în 2024 un carnet CEC din perioada comunistă? Colecționarii le „vânează” și sunt dispuși să ofere sume importante pentru ele
Sursa foto: Profimedia images - Captură foto Okazii.ro

Carnetele CEC din perioada comunistă pot avea acum o valoare surprinzătoare pentru colecționari. Dacă ai păstrat unul de-a lungul anilor, ai putea obține o sumă considerabilă de bani.

Carnetele CEC din perioada comunistă, care cândva reprezentau o modalitate de economisire impusă de regim, sunt astăzi piese valoroase pentru colecționarii pasionați de istorie.

În anii comunismului, Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC) avea un rol central în administrarea banilor economisiți de populație.

Aceasta era considerată o metodă de a încuraja economisirea și chibzuința, iar sloganuri precum „azi la CEC un leu depui, mâine el va scoate pui” erau inscripționate pe caietele școlare pentru a promova acest obicei chiar și în rândul copiilor.

Pe lângă carnetele pentru adulți, CEC a introdus și instrumente de economisire pentru elevi, precum „foile de economii” și timbrele aferente, care permiteau copiilor să strângă sume mici de bani.

Aceste foi erau completate cu timbre, iar odată completate, copiii puteau cere restituirea banilor sau eliberarea unui libret de economii.

La mai bine de trei decenii de la dispariția lor, acestea pot fi vândute pe diverse platforme online, precum Okazii, pentru sume care variază între 22 și 150 de lei sau chiar mai mult, în funcție de starea carnetului și alte detalii specifice, potrivit Fatatik.

Cele mai valoroase carnete CEC sunt cele cu file necompletate, spun sursele din piață, iar prețurile acestora pot crește substanțial.

Printre cele mai căutate se numără carnetele folosite pentru achiziționarea mașinilor, în special a modelelor Dacia 1300, care erau vândute la prețuri inaccesibile pentru majoritatea oamenilor în perioada comunistă.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și