Prima pagină » Actualitate » Cât poate să câștige un model de videochat în România. Statul colectează o parte infimă din bani

Cât poate să câștige un model de videochat în România. Statul colectează o parte infimă din bani

Cât poate să câștige un model de videochat în România. Statul colectează o parte infimă din bani

Ocupația de videochatistă nu există în nomenclatorul meseriilor și studiourile de profil nu sunt obligate să încheie contracte de muncă cu modelele. Astfel, activitatea poate fi impozitată prin contracte de drepturi de autor.

Decizia vine într-un dosar penal de evaziune și spălare de bani, scrie observatornews.ro.

„Cea mai bună zi a mea a fost, recordul meu ca să zic așa, în trei ore am câștigat 5.500 de dolari”, a declarat „Niki”, un model din Timișoara.

Industria videochat-ului a ajuns la 700 milioane de dolari și în ea lucrează 100.000 de românce. Prima tentativă de a recupera din banii datorați la ANAF s-a încheiat cu o victorie pentru industria de videochat.

„ Plecând de la inexistenţa meseriei de videochat în clasamentul ocupaţiilor din România, precum şi de la inexistenţa unui cod CAEN, procurorul a constatat că este imposibilă încheierea unor contracte de muncă între modelele de videochat şi studiouri”, a declarat avocatul George Avram.

Un manager de studio a declarat că nu există cod CAEN specific pentru această meserie.

Dosar penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani deschis în 2015 de Parchetul General

Atunci, Marcus, „regele videochatului”, a dat explicații în fața anchetatorilor.

Procurorul a dispus măsuri asiguratorii de peste 250 milioane de euro în cazul proprietarului de studiouri de videochat.

Șapte ani mai târziu, dosarul a fost clasat.

„Au fost adrese atât de la Ministerul Muncii, cât şi de la Ministerul Finanţelor Publice şi de la ANAF prin care aceştia au confirmat că nu se poate încheia un contract de muncă între studiouri şi modelele de videochat”, a precizat avocatul George Avram.

„Pot să-l folosească pentru a-şi desfăşura activitatea fără a se mai expune riscurilor preexistente, fără a mai exista riscul de a se deschide alte dosare penale”, a mai spus acesta, referindu-se la precedentul legal creat pentru toate studiourile de videochat.

„Pentru noi drepturile de autor a fost singura cale legală ţinând cont că aceste modele îşi fac programul cum vor ele, sunt independente, colaborează cu studioul, studioul le pune la dispoziţie anumite beneficii, ele nu sunt angajatele studioului”, a declarat un alt manager de studiouri.

Din păcate, potrivit consilierului financiar Adrian Negrescu, taxele încasate de stat sunt la un nivel extrem de redus raportat la valoarea pieței, undeva la 2-3% din încasările generate de această piață fiind realizate prin modalități de plată, taxe și impozite pe care le plătesc statului.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și