Cât poluează un MAIL. Numărul uriaș de spam-uri care circulă zilnic produce dioxid de carbon cât sute de mii de curse aeriene
Trimiterea de miliarde de mailuri pe zi, folosirea serverelor și a diferitelor instrumente digitale contribuie în mod semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră. Cercetătorii trag un semnal de alarmă.
Trimiterea fiecărui mesaj de poștă electronică generează o amprentă de carbon cuprinsă între 4 și 50 de grame de dioxid de carbon, pentru că atât dispozitivul de pe care este trimis fiecare mesaj cât și cel pe care este recepționat dar și serverele prin care trece până ajunge la destinație consumă energie electrică.
Mai grav este că mare parte dintre mesajele e-mail trimise în întreaga lume sunt mesaje de tip spam. Cercetătorii spun că 60% din e-mailuri rămân nedeschise.
În fiecare an sunt trimise aproximativ 62 de trilioane de e-mailuri spam.
În 2019, o agenție specializată din Franța a ajuns la concluzia că poluarea digitală reprezenta 4 la sută din emisiile totale de CO2 din lume, în condițiile în care traficul aerian contribuia cu 3 la sută la aceste emisii, notează BBC.
Cât poluează un e-mail
O echipă de cercetători din Marea Britanie care studiază schimbările climatice a ajuns la concluzia că zilnic se trimit milioane de e-mailuri inutile, unele conținând un simplu „Mulțumesc”. Un studiu a arătat că dacă toți britanicii ar trimite cu un mail mai puțin pe zi, s-ar emite cu 16 tone mai puțin dioxid de carbon, adică echivalentul a peste 80.000 de curse de avion între Londra și Madrid. În Franța, potrivit studiului din 2019, se trimit zilnic 1,4 miliarde de e-mailuri, iar 75 la sută dintre ele reprezintă spam. Specialiștii au calculat că un e-mail simplu, fără fotografie atașată, generează în medie 4 grame de dioxid de carbon de când pleacă de la expeditor, trece prin diferite centre de date și până ajunge la destinație și este deschis.
Tot acest proces de trecere a unor date informatice prin rețele și servere necesită consum de electricitate, electricitate pentru a cărei producere se consumă resurse și se generează dioxid de carbon.