Cât riști să iei amendă, dacă nu ai la tine permisul de conducere?
Șoferii care conduc fără să aibă permisul la ei riscă să fie sancționați cu mulți bani și multe puncte-amendă.
Conducătorii auto pot primi – dacă sunt prinși fără permis la ei – cu amenzi consistente, conform prevederilor Codului Rutier.
La un simplu control de rutină, ei pot plăti scump dacă și-au uitat carnetul de șofer acasă sau, mai grav, l-au pierdut și nu au declarat, ca să nu mai vorbim de cazul în care acesta a exăpirat sau, mai rău, a fost suspendat.
Avertisment sau amenzi în funcție de gravitate
Pentru toate aceste posibile situații, în funcție de gravitate, poliţistul rutier poate da ori avertisment ori puncte-amendă dacă șoferul nu prezintă carnetul când îi este solicitat.
În cazul fericit în care șoferul nu are permisul expirat sau suspendat, ci e uitat acasă, agentul poate verifica prin stație în baza CNP-ului și nu e caz penal, dar amenda este mare.
Conform art.35, alin.(20) , participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.
Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:
- Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 Lei – 435 Lei
- Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 Lei – 725 Lei
- Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 Lei – 1.160 Lei
- Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 Lei – 2.900 Lei
- Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 Lei
Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, cel puțin până la finalul anului, la 145 de lei.
Conform Art. 101 din Codul Rutier, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat/
La Art. 108 se stipulează că săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de 4 puncte de penalizare, pentru refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului.
În cazul cel mai grav, conform Art 335 din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere este o infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice și se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.