Mai sunt doar câteva zile până la sărbătorile Pascale, iar gospodinele deja fac liste interminabile de cumpărături. Însă, dacă timpul este o problemă pentru tine și nu reușesști să faci cumpărături sau să gătești, mai există o soluție: poți comanda mâncarea pentru Paște!
Însă, dacă îți dorești să comanzi masa de Paște, trebuie să știi cam ce sumă vei scoate din buzunar, în contextul în care rata inflației este uriașă iar prețurile alimentelor au explodat.
La o analiză a ofertelor afișate de restaurante, o masă cu câteva preparate ajunge la câteva sute de lei. De exemplu, un pachet care conține un cozonac, pască, 30 de sarmale, friptură de curcan, salată boeuf și o sticlă de vin costă 510 lei.
Există și meniuri mai elaborate, însă și prețul este pe măsură. Un astfel de meniu complet conține: salată de icre, de vinete, boeuf, cârnați, caș, ridichi, ceapă verde, drob, ouă roșii, borș de miel, friptură de miel, cartofi la cuptor, salată verde, cozonac, pască și vin roșu. Toate acestea costă 769 de lei, scrie ziare.com.
Produsele pot fi, de asemenea, comandate separat, în funcție de preferințe. De exemplu, 700 de grame de drob de miel costă 100 de lei. 10 ouă roșii costă 35 de lei. 20 de sarmale costă 70 de lei. Un cozonac de un kilogram costă 70 de lei. Un kilogram de friptură de miel la cuptor costă 150 de lei.
Un cofraj cu 30 de ouă costă, în medie, 40 de lei, iar kilogramul de brânză pentru pască, este aproximativ 35 de lei. Nuca are cam același preț ca brânza.
Nici cozonacul nu este ieftin, românii ar trebui să se aștepte la aproximativ 50 de lei kilogramul.
Oamenii se uită şi după verdeață, ca să dea savoare bunătăţilor. O legătură de ceapă verde, de exemplu, costă 2 lei. Dacă tragem linie, coşul minim ajunge la aproximativ 300 de lei.
Cei care doresc să prepare acasă tradiționala friptură de miel de Paște trebuie să scoată de asemenea mai mulți bani din buzunar față de anul trecut.
În 2023, prețurile alternează între 55 și 65 de lei, potrivit portalului Monitorul Prețurilor: