Se știe că, în fiecare toamnă, românii se pregătesc să pună varză la murat, aceasta fiind o tradiție străveche respectată cu strictețe. De Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, multe gospodine încep să pună varza la murat. Iată cât te costă să-ți pui varză la murat anul acesta. Tu respecți tradiția?
Punerea verzei la murat este un obicei vechi și marchează pregătirile pentru iarnă. E semn că sezonul rece se instalează încet și sigur. Procesul punerii verzei la murat începe, conform tradiției, la data de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru. De aceea, tot mai mulți români sunt interesați de costurile aferente acestui obicei.
Astfel, în această perioadă, prețurile la varză variază în funcție de regiune, de recolta din an și de condițiile meteo. Bineînțeles, prețurile mai sunt influențate și de cerere, iar în această perioadă românii încep să își facă provizii. Prin urmare, în piețele din marile orașe, prețul variază între 5 și 7 lei pe kilogram, în funcție de calitatea și de mărimea verzei. Însă în piețele din zonele rurale sau din orașele mici, prețul variază între 3 și 5 lei pe kilogram.
Toamna este sezonul ideal pentru murături, fiind momentul când temperaturile sunt perfecte pentru fermentarea naturală a verzei. De aceea, românii își pun varza la murat la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie. Varza va fi gata de Crăciun, fiind folosită la tradiționalele sarmale.
Îți prezentăm, în continuare, o rețetă de varză murată. Ca și ingrediente, ai nevoie de varză albă, sare grunjoasă, neiodată (aproximativ 40g de sare la 1 litru de apă), cimbru uscat și mărar uscat, boabe de piper, hrean, foi de dafin și, opțional, boabe de muștar.
Mai întâi trebuie să speli bine căpățânile de varză și să scoți cotorul. Poți să faci o mică incizie în partea de jos pentru ca saramura să pătrundă mai bine. Apoi, poți pregăti saramura fierbând apă cu sare, la o proporție de 40 de grame de sare la un litru de apă, apoi o lași să se răcească puțin.
Apoi, trebuie să așezi varza într-un butoi sau un borcan mare, adăugând crenguțe de mărar și cimbru, usturoi, boabe de piper, hrean și foi de dafin. Se toarnă apoi saramura răcită peste varză și o acoperi cu un capac. Butoiul de varză se pune într-un loc răcoros, ferit de soare, vreme de 4-6 săptămâni.