Cât timp se PRĂJESC, de fapt, cartofii, ca să nu devină nocivi. Detaliul care face diferența
Iată cât timp se prăjesc cartofii, pentru a nu deveni nocivi. Care este detaliul care face un preparat bun de mâncat. Intervalul de timp este essential pentru a face diferența între un preparat sănătos și unul nesănătos pentru organism.
Cartofii prăjiți sunt preferați de milioane de români. Sunt ușor de gătit și sunt adesea asezonați cu felurite mâncăruri.
De-a lungul timpului, în jurul cartofilor prăjiți s-au creat numeroase controverse. În timp ce unii îi consideră o gustare foarte bună, alții sunt de părere că sunt dăunători organismului.
Studii realizate de-a lungul timpului au arătat că simplii cartofi prăjiți pot conduce la obezitate, diabet și boli cardiovasculare. La aceste boli se expun cei care consumă cartofi prăjiți în ulei sau chipsuri. De regulă, cartofii prăjiți sunt combinați cu alte preparate, care nu sunt deloc recomandate. Nutriționiștii au vorbit de multe ori despre pericolul consumului de cartofi alături de carne sau de mâncare tip fast-food.
Astfel, Prof. Dr. Dan Vodnar a explicat în podcastul lui Damian Drăghici că există și momente în care cartofii prăjiți nu sunt dăunători pentru organism. Totul depinde de cât timp sunt ținuți la prăjit.
Diferența între un preparat nesănătos și unul sănătos
Prof. Dr. Dan Vodnar a precizat că prepararea cartofilor este foarte importantă, deoarece face diferența între o mâncare sănătoasă și una nesănătoasă.
Potrivit declarațiilor sale, cartofii prăjiți nu trebuie să stea prea mult pe foc, deoarece, cu cât se prăjesc mai mult, cu atât se emană și mai multe substanțe toxice ca acrilamida.
”Cartofii prăjiți, întotdeauna, dacă îi scufundăm, există și un studiu care spune că dacă tăiem cartofii prăjiți la 11 mm ar trebui prăjiți într-un ulei încins nu mai mult de 7 minute.”, a precizat prof. Dr. Dan Vodnar în cadrul podcastul-ului moderat de Damian Drăghici.
Dar pentru iubitorii de cartofi prăjiți există o metodă mult mai sănătoasă de a-i pregăti. Și chiar dacă nu sunt la fel de gustoși, în timp te vei obișnui cu gustul.
”Gătitul la abur, sunt cel mai mare fan al acestui gătit pentru că nutrienții acolo sunt de cea mai bună calitate și de asemenea, și la air fryer. Toate aceste tehnici de gătit cu căldură uscată. Nu usucă alimentul, dar e o metodă sănătoasă.”, a mai spus specialistul.
CITEȘTE ȘI: