Cât timp va trebui să purtăm măști? Predicțiile experților în Sănătate

Publicat: 28 11. 2020, 13:39
Cât timp va trebui să purtăm măști? Predicțiile experților în Sănătate / Sursă FOTO: Shutterstock

Noile informații care apar despre potențialele vaccinuri împotriva coronavirusului oferă omenirii speranța că pandemia se va sfârși, dar experții avertizează că este posibil să purtăm măști și să respectăm și alte măsuri, cum ar fi distanțarea socială, cel puțin încă un an, chiar dacă țările vor derula campanii de vaccinare.

Factorul principal va fi cât de repede poate fi administrat un vaccin. Companiile care dezvoltă aceste vaccinuri au făcut predicții optimiste, însă unii experți au subliniat că lumea ar trebui să fie prudentă cu privire la durata procesului, potrivit publicației Today.

„Cred că informațiile sunt încurajatoare, dar suntem departe, între a demonstra că vaccinul ar funcționa și a-l autoriza și a fi capabil să-l livreze pentru suficient de mulți oameni astfel încât să fie un pas semnificativ. Să sperăm până în iarna viitoare, vom avea un nivel decent de acoperire în populația generală astfel încât să putem realiza acest lucru”, a declarat dr. Patrick Kachur, profesor la Universitatea Columbia Mailman School of Public Health din New York, precizând despre dificultăți precum vaccinul care necesită probabil doze multiple pentru a fi eficace.

Dr. Colleen Kraft, șef medical asociat la Spitalul Universitar Emory din Atlanta, a declarat că, deși vaccinul ar putea fi disponibil pentru majoritatea populației în decurs de un an, coronavirusul ar trebui să fie mai puțin răspândit înainte ca oamenii să se oprească din a purta mască.

„Cred că nu vom renunța la măști în curând”

„Cred că nu vom renunța la măști în curând dacă oamenii vor continua să se comporte așa cum se comportă în prezent (…) Aș spune că mai durează cel puțin încă un an ținând cont de ritmul în care se desfășoară lucrurile… Dar asta are legătură cu efortul pe care îl vedem în rândul populației. Cu cât mai mulți oameni refuză pur și simplu să poarte măști făcând din asta o problemă a libertății personale, cu cât vom purta măști mai mult timp. Cu cât nu o putem face mai mult, cu atât pandemia durează mai mult”, a punctat specialistul.

Medicul Kraft a mai declarat că, din moment ce vaccinul durează ceva timp pentru a deveni eficient și necesită două doze, persoanele care primesc vaccinul vor trebui să poarte în continuare măști.

„Vrem să ne asigurăm că sistemul nostru imunitar are timp să lucreze și să se dezvolte împotriva (virusului), deci nu este un glonț magic de îndată ce este administrat”, a explicat expertul.

Dr. Shan Soe-Lin, lector în afaceri globale la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut și epidemiolog,este de părere că tendința va continua ca o normă socială, chiar dacă va începe și distribuirea vaccinurilor.

În ce condiții s-ar putea renunța la purtarea măștii de protecție

„Va fi foarte greu pentru oameni să distingă cine a fost vaccinat, cine nu și cine pur și simplu nu poartă o mască pentru că nu vor. Aș spune că până când vaccinul va fi disponibil pe scară largă și numărul de cazuri scade așa cum ar trebui dacă majortiatea oamenilor vor fi vaccinați, vom purta măști”, a explicat specialistul.

Kachur a subliniat că este posibil ca purtarea măștii să fie reluată periodic dacă coronavirusul ajunge să evolueze și să fie nevoie de un nou vaccin în fiecare an, la fel ca în cazul gripei.

Vaccinul împotriva gripei ar putea fi „actualizat” periodic

„S-ar putea să avem nevoie (să purtăm măști și să actualizăm vaccinul), sperăm că nu în fiecare an, ci potențial în mod regulat, pentru a fi cu un pas înaintea schimbărilor pe care le face virusul”, a mai explicat acesta.

Toți cei trei experți au spus că ar putea fi posibil ca purtarea măștii să devină o normă culturală mai generală, în special în timpul sezonului rece și gripal.

„Ar fi ceva, ca medic de boli infecțioase, de care aș fi foarte încântat. Învățăm, la bine sau laq rău, lucruri precum protecția, cum să nu venim la muncă dacă suntem bolnavi, cum să purtăm echipament de protecție atunci când alții sunt bolnavi sau când suntem bolnavi noi înșine. Măștile sunt într-adevăr despre controlul sursei și despre protejarea noastră, așa că, cu siguranță, cred că vom vedea mai multe mijloace de protecție atunci când oamenii nu se simt bine … Și ar fi un lucru bun”, a punctat doctorul Kraft.